Adopţiile internaţionale se reiau, incepand cu 1 ianuarie 2005, cand a intrat in vigoare noua lege in domeniu - mult mai restrictivă decat precedenta - şi işi intră in atribuţii Oficiului Roman pentru Adopţii, singurul abilitat să coordoneze procedurile in acest sens.

Legea privind regimul juridic al adopţiei aduce reglementările necesare pentru reluarea adopţiilor internaţionale după o suspendare de peste trei ani, dar acceptă ca adoptatori din străinătate doar rude de gradul doi ai copiilor.

In plus, apar restricţii referitoare şi la varsta copiilor adoptabili şi la factorii care se pot implica in acest proces.

Noile reguli

Conform legii, adopţia naţională are prioritate absolută, infierea in străinătate fiind ultima variantă, la care se recurge atunci cand nici o altă formă de protecţie nu poate asigura minorului "ingrijire corespunzătoare".

Principala restricţie din lege presupune că minorii romani pot fi adoptaţi in străinătate numai de rude de gradul doi.

Mai mult, copiii cu varste mai mici de doi ani nu pot fi adoptaţi in străinătate.

Această lege elimină intervenţia fundaţiilor in derularea adopţiilor.

Singurele organisme private acceptate in proces sunt asociaţiile străine autorizate in acest sens in ţara lor de origine.

Organizaţiile non-guvernamentale au dreptul de a se implica doar in servicii de protecţie a copiilor, prin plasament familial or la asistenţi maternali, prin reintegrarea in familie şi prin susţinerea familiilor pentru prevenirea abandonului.

Adopţiile pot fi derulate doar de instituţiile de profil ale statului (direcţiile locale pentru protecţia copilului), sub supravegherea Oficiului Roman pentru Adopţii.

Pentru adopţia internaţională va exista o taxă unică şi fixă, aprobată prin hotărare de Guvern şi plătită de adoptator direct către Oficiul Roman pentru Adopţii.

Legea mai prevede consituirea unui registru cu toate datele referitoare la adopţii (adoptatori romani şi străini, copiii adoptaţi sau in cazul cărora a fost anulată adopţia).

Noua lege urmează celor trei ani in care adopţiile au fost suspendate din cauza acuzaţiilor internaţionale privind traficul de copii.

Cu toate acestea, in intervalul de trei ani, mai mult de o mie de copii romani au fost preluaţi de familii adoptive străine.

Prevederile noii legi - apărute in vara acestui an - au provocat şi reacţii negative.

Guvernul SUA s-a declarat "dezamăgit" de noua legislaţie romanească privind adopţia internaţională.

Totuşi, pachetul legislativ din care face parte legea adopţiei a fost elaborat in spiritul Convenţiei de la Haga privind drepturile copiilor şi - potrivit unor experţi străini, printre care şi unul din autorii convenţiei - asigură minorilor o protecţie mult mai bună decat in multe state vest-europene.