Ordinul nr. 1840 din 10 decembrie 2004 pentru aprobarea Precizarilor referitoare la unele masuri care trebuie luate pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale

In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2005, societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, etc., tin contabilitatea in lei vechi.

Pentru aceasta perioada registrele de contabilitate, formularele financiar-contabile, comune pe economie, cele privind taxa pe valoarea adaugata, precum si alte registre, situatii si jurnale de evidenta se intocmesc in lei vechi.

La data de 1 iulie 2005 persoanele juridice realizeaza conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la data de 30 iunie 2005.

Raspunderea pentru corectitudinea conversiei revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.

Operatiunea de conversie se efectueaza astfel:

- fie prin rotunjirea sumelor la ordinul sutelor, in plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv in minus pentru valori mai mici de 50, urmata de impartirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate;

- fie prin impartirea sumelor la 10.000 (zece mii), urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa, astfel: suma rezultata in urma impartirii ce depaseste 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi.

Facturile emise de furnizorii de utilitati in perioada 1 martie - 30 iunie 2005 se intocmesc in lei vechi, cu prezentarea totalurilor de plata atat in lei vechi, cat si in lei noi.

Incepand cu data de 1 iulie 2005, agentii economici care sunt obligati, potrivit legii, sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale vor elibera clientilor bon fiscal si, la cerere, factura/factura fiscala in lei noi, indiferent daca plata se efectueaza in moneda veche sau in moneda noua.