Ministerul de externe pregăteşte schimbări in diplomaţie. Ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat luni că va schimba o parte din ambasadorii pe care Romania i-a trimis in străinătate. Ugureanu n-a dat detalii asupra căror ambasade se va opri.

Noul ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat că interesul noului guvern in procesul de integrare europeană este să elimine suprapunerile dintre instituţii şi respectarea unei "linii de autoritate care să confere responsabilitate membrilor executivului, astfel incat procesul să decurgă limpede şi cu paşi concreţi".

In ultimele zile presa a dat exemple de ambasadori care din diverse motive ar trebui schimbaţi din funcţie. Analistul Valentin Stan e de părere că administraţia Băsescu trebuie neapărat să-şi impună proprii reprezentanţi in străinătate.

Valentin Stan crede că prioritară ar fi schimbarea membrilor misiunii diplomatice de pe langă Uniunea Europeană şi a unor ambasadori din ţări importante din Europa şi nu numai.

Pe de altă parte, in aceste zile presa romanească a adus in discuţie faptul că mulţi dintre ambasadorii sau consulii actuali au primit aceste posturi după ce au avut funcţii in guvern sau au condus instituţii ale statului. Funcţii din care au fost eliberaţi.

Este cazul unui fost ministru ca Gheorghe Tinca, al unui fost director SRI, Costin Georgescu, al foştilor procurori generali ai Romaniei Tănase Joiţa sau Mircea Criste. Şi fostul primar al Iaşului, Constantin Simirad a ajuns ambasador in Cuba, după cum revoluţionarul Gelu Voican Voiculescu e in continuare ambasador in Maroc.