Peste un miliard de euro este, in 2004, cifra de afaceri cumulata a firmelor ministrilor din Cabinetul Tariceanu. Multi dintre membrii Executivului sint insa intreprinzatori pe cont propriu. Lider detasat este viceprim-ministrul George Copos, care invirte mai multi bani decit toti colegii sai la un loc.

Pina acum, doar Copos a anuntat ca renunta la administrarea afacerilor si a desemnat o firma care sa se ocupe de management in locul lui.

Cifrele de afaceri ale firmelor controlate de membrii Guvernului si incasarile lor din investitii insumeaza, aproximativ 2% din produsul intern brut al Romaniei. Cei mai bogati oameni din Cabinetul Tariceanu sint George Copos si Adriean Videanu. Premierul ocupa abia locul al treilea.

Din Guvernul Tariceanu fac parte citiva ministri foarte bogati, citiva despre care se poate spune ca sint instariti si unii despre care abia la depunerea declaratiilor oficiale de avere vom afla daca pot sa se laude ca au scapat de grija zilei de miine inainte sa ajunga aproape de virful piramidei puterii.

Pina la momentul respectiv se pot face citeva estimari, bazate in primul rind pe declaratiile deja depuse de unii membri ai Cabinetului, atunci cind au fost alesi in Parlament. Incasarile totale depasesc 5.000 de miliarde de lei numai la firmele mari ale ministrilor.

Daca adaugam, bob cu bob, maruntisurile, dar si veniturile fiecaruia din dobinzi la depozite si din operatiuni pe piata de capital cu actiuni ale unor firme la care nu detin controlul, se poate aprecia ca afacerile echipei guvernamentale au o anvergura de citeva ori mai mare.

Tariceanu: Primul, dar nu cel dintii

In Top 300 al celor mai bogati romani, intocmit la sfirsitul anului trecut de revista „Capital“, premierul Calin Popescu Tariceanu ocupa un loc modest, cu o avere estimata la 15 milioane de dolari. Aproape ca e la categoria „si altii“, fiindca marii bogatasi se apropie deja de un miliard.

Principala sa afacere in acest moment este ATS (Automotive Trading Sevices SRL), unde prim-ministrul este asociat unic. Cifra de afaceri in ultimul exercitiu financiar pentru care se cunoaste bilantul (anul 2003) a fost de 783,1 miliarde de lei.

Tariceanu detine si jumatate din partile sociale ale Romtrucks SRL, care a avut in aceeasi perioada incasari de numai 9 miliarde de lei, si 25% din Antrepriza de Lucrari Publice si Industriale SA, care - cu o cifra de afaceri de numai 36 milioane de lei - abia daca merita mentionata.

La un moment dat, in portofoliul liberalului se gasea si un pachet de actiuni Rompetrol, neglijabil ca pondere in firma condusa de colegul de partid Dinu Patriciu, dar cu o valoare estimata la peste 6 miliarde de lei. In ultima declaratie de avere, depusa in decembrie anul trecut la Camera Deputatilor, aceste actiuni nu mai figurau.

In schimb, in conturile curente ale sefului Executivului se gasea o jumatate de milion de euro.

Copos: Un vicepremier mai tare decit seful sau

De departe cel mai bogat membru al Cabinetului Tariceanu este vicepremierul George Copos. Averea lui, plasata in plutonul fruntas al aceluiasi Top 300, este de 170-180 milioane de dolari. Ea provine din activitatea coordonata a 11 companii private, cu o cifra de afaceri preconizata pentru anul acesta la 3.000 de miliarde de lei. Rata medie a profitului ar reprezenta deci 10%.

Cea mai profitabila dintre afacerile lui Copos este producatorul de motoare electrice IMEP Pitesti, cumparat de la stat. Proaspatul membru al Partidului Umanist este actionar-fondator la Mobifon (compania ce opereaza serviciul de telefonie mobila Connex), dar cel mai bine cunoscuta publicului este postura sa de patron al clubului de fotbal Rapid Bucuresti.

Mai multe hoteluri, inclusiv pe litoral, productia si distributia de panificatie prin Ana Pan contribuie si ele la bilant. In declaratia de interese, George Copos mentioneaza si functiile de presedinte al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman si de presedinte al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Videanu: Dublu cit premierul

Ministru de stat, ca si Copos, democratul Adriean Videanu are, din cite se stie, de 10 ori mai putini bani - numai 30 de milioane de dolari, conform revistei „Capital“. Cifra de afaceri a firmelor sale depaseste insa 500 de miliarde de lei, ceea ce il situeaza mai aproape de rapidist.

Videanu este presedintele consiliului de administratie a doua societati, Titan Mar si Marmosim, si are actiuni sau asocieri la 6 firme: Titan Mar SA - in valoare de 461 de milioane de lei, Secon SA - 666 de milioane de lei, Pecon SA - 1,7 miliarde de lei, Equity Invest SA - 960 de milioane de lei, Automarcus Group SA si Marmosim SA - ambele cu valoare neprecizata.

Cifra de afaceri a firmei Titan Mar in 2003 a fost de 263,8 miliarde de lei si un profit de 34,9 miliarde de lei. Familia Videanu detine 35,2% din actiunile companiei. Bilantul pe 2003 al firmei Marmosin, unde actionar majoritar (68,2%) este Titan Mar, este de 255,8 miliarde de lei, iar profitul - de 12 miliarde de lei. Pe linga cele doua companii, celelalte afaceri ale lui Videanu sint fleacuri.

Pecon, unde Videanu detine 30%, a avut incasari de numai 22 de milioane de lei, Secon (33,3%) - de 81 de milioane de lei. Equity Invest a inregistrat un venit de 3,5 miliarde de lei.

Blaga si restul: Bob cu bob, patriei spic

Vasile Blaga, fostul sef de campanie al presedintelui Traian Basescu, a preluat Ministerul de Interne si a renuntat, in schimb, la rolul de consilier la Cotroceni.

Nu a anuntat inca daca cedeaza si administrarea principalului business declarat, productia de mobila (scaune) la fabrica Mobimod SA din Oradea (reamintim ca premierul Tariceanu a anuntat public ca va incredinta administrarea afacerilor sale, pe perioada mandatului, firmei de consultanta KPMG).

Blaga are 44,5% din actiuni, iar Mobimod a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de 41 de miliarde de lei. Impreuna cu sotia sa, Violett Margareta, ministrul mai detine 22,8% din actiunile firmei Confort Astra Import Export SA, societate cu o cifra de afaceri de 14,5 miliarde de lei. Cu 1,7% din actiunile SC Petrolsub SA si cu 80.

000 de actiuni la BRD, plus pachete mai mici la SIF Banat-Crisana, Banca Transilvania, Banca Romexterra si Romania Combi SA, circuitul banilor prin conturile firmelor lui Blaga adauga circa 55 de miliarde bilantului guvernamental.

Cabinetul Tariceanu - om cu om

Pe linga „cei trei mari“, Copos, Videanu si Tariceanu, alti ministri se pot lauda cu realizari mult mai modeste, prin comparatie.

• Titularul portofoliului Sanatatii, Mircea Cinteza, are firme cu o cifra de afaceri sub un miliard de lei - 25% din Magister Consult SRL, 25% din Magister Academica si 35% din Romnet Medical Advertising SRL.

• Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice, are 10% din partile sociale ale firmei Galopp SRL din Tirgu Mures. Ultimul bilant depus de firma consemneaza o cifra de afaceri de 878 de milioane de lei si o pierdere de 167 milioane de lei. Coactionari la Galopp mai sint ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, si deputatul Atila Kelemen.

• Finantistul Ionut Popescu nu are nici un cont de peste 5.000 de dolari, dar este proprietarul a 4 apartamente. Este dator cu 120.000 de euro si 67.000 de dolari, dar a declarat public ca este actionar la zeci de societati, in urma achizitiilor la bursa si pe piata RASDAQ. Valoarea portofoliului o cunoaste deocamdata doar el.

• Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, detine 50% din partile sociale ale Cristina Consulting SRL. In 2003, cifra de afaceri a companiei a fost de 179 de milioane de lei, iar profitul - de 114 milioane. De asemenea, are 50% la firma de consultanta Gorghiu&Asociatii. Mai are un cabinet propriu de avocatura.

• Secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, este asociat la o singura firma, Gant&Sterling Consulting.

• Gheorghe Barbu, de la Ministerul Muncii, are mai multe proprietati imobiliare, pe care spune ca le-a mostenit, iar prin depunerea de cupoane in programul de oferta publica al FPP I, in 1995, a ajuns actionar la 10 societati.

• Codrut Seres, ministrul Economiei, are 25% din partile sociale ale CRC Electric SRL si este director la Icus Consult.

• Cristian David, responsabil de programele cu finantare internationala, are jumatate din Team International Consult SRL, adica parti sociale in valoare de 100.000 de euro.

• Monica Macovei, venita la Ministerul Justitiei din avocatura, dupa ce a renuntat in 1997 la cariera de procuror, n-a mai fost obligata pina acum sa depuna declaratii de avere. Va fi interesant de vazut cit de profitabila este apararea drepturilor omului, domeniul de care s-a ocupat in mod deosebit in cadrul APADOR-CH, organizatie neguvernamentala.

Ministrii nu si-au prezentat declaratiile de avere

Luni, 3 ianuarie 2005, pe site-ul Guvernului Romaniei, la sectiunea „Declaratii de avere“ figurau doar informatiile despre Guvernul PSD. Nici macar acestea nu erau complete - lista cuprindea 16 nume de ministri, printre care nu se regasea nici fostul premier Adrian Nastase, nici succesorul lui, prim-ministrul interimar Eugen Bejinariu.

Alte absente notabile din vechea garda: ministrul de Interne, Marian Saniuta, si negociatorul-sef cu UE, Vasile Puscas. Din noua echipa, site-ul ofera deocamdata doar fotografii, discursuri si CV-uri.

Cristian Matache, Lucian Davidescu