Dorinta UDMR de a ocupa postul de prefect in Covasna a agitat peste masura filialele locale ale partidelor politice romanesti ori ale organizatiilor societatii civile, care au protestat vehement, iar unele dintre ele au amenintat cu nesupunerea civica, scrie Adevarul.

Liderii Aliantei D.A.Covasna au amenintat luni ca vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului, daca Guvernul va numi prefect maghiar in judet, scrie Libertatea.

Algoritmul PNL-PD-UDMR-PUR paralizeaza administratia publica in toiul iernii, scrie Gardianul. Dihonia prefectilor, titreaza Ziua.

UDMR viseaza la 11 posturi de prefecti si subprefecti in Ardeal

articol preluat din Adevarul

UDMR isi doreste sa ocupe in Transilvania 4 posturi de prefecti si 7 posturi de subprefecti, potrivit Radio BBC. Judetele vizate pentru ocuparea fotoliului de prefect sunt Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna, iar cele in care Uniunea vrea sa aiba secunzi in 7 prefecturi - Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj.

(In unele dintre acestea din urma UDMR a avut de altfel subprefecti si in ultimii 4 ani). Dorinta UDMR de a ocupa postul de prefect in Covasna a agitat peste masura filialele locale ale partidelor politice romanesti ori ale organizatiilor societatii civile, care au protestat vehement, iar unele dintre ele au amenintat cu nesupunerea civica.

Ieri, liderii PNL-PD Covasna au anuntat ca vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului. Liderii PNL, PD si PUR au trimis si o scrisoare sefului statului si premierului cerand Executivului sa nu cedeze in fata presiunilor UDMR. Ei au amenintat cu demisia din functii si dizolvarea filialelor locale daca solicitarea lor nu este ascultata.

UDMR mai doreste ca in judete sa se aplice si principiul reprezentarii proportionale a etnicilor maghiari la conducerea institutiilor descentralizate ale statului. Cu putin timp in urma, Almos Albert, presedintele UDMR Covasna, aprecia ca Uniunii i s-ar cuveni aproximativ 70 la suta din aceste functii, intrucat populatia maghiara reprezinta cam trei sferturi din totalul locuitorilor judetului.

Senatorul de Mures, Frunda Gyorgy, care este si presedintele miniparlamentului udemerist, CRU, afirma, la randul sau, ca daca 39 la suta din populatia judetului este de etnie maghiara, ea trebuie sa ocupe in aceeasi proportie posturi de conducere in institutiile locale. Un numar corespunzator procentajului lor demografic trebuie sa revina romanilor si celorlalte minoritati din zona.

Frunda Gyorgy ne spunea ca UDMR aspira sa detina portofolii de decizie in sectoare precum invatamantul, sanatatea si finantele, dar ca viseaza, deopotriva, si cresterea numarului de politisti si magistrati de etnie maghiara.

El ne declara ca intr-un judet cu o populatie maghiara atat de numeroasa nu este firesc sa nu activeze nici un procuror maghiar, iar in randul magistratilor ponderea maghiarilor sa se cifreze doar in jurul a cinci la suta.

Senatorul Frunda Gyorgy adauga ca Uniunea spera sa se produca schimbari semnificative de mentalitate in privinta accesului in asemenea posturi a specialistilor de etnie maghiara.

D.A. Covasna, proces contra statului

Liderii Aliantei D.A. Covasna au amenintat ieri ca vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului, daca Guvernul va numi prefect maghiar in judet. Au trimis si o scrisoare primului-ministru si presedintelui prin care cer Executivului sa nu cedeze in fata solicitarilor UDMR.

Libertatea - 4 ianuarie 2004