Cum care "noi"? "Noi" cititorii si "noi" jurnalistii. Pe toti ne intereseaza ce se va intimpla in 2005 cu cel mai de succes titlu al presei romane de dupa Revolutie

Criza de la Evenimentul zilei are o rezonanta speciala pentru redactia si pentru publicul Gazetei Sporturilor. Rindurile de mai jos vor nemultumi probabil atit patronatul Ringier, cit si masa ziaristilor revoltati. Ele sint insa necesare cititorilor nostri...

... care nu sint mult diferiti de cei ai "Evenimentului"

"Gazeta" e citita zilnic de aproape 500.000 de oameni, iar "Evenimentul" de aproximativ 700.000. Intersectia multimilor publicului celor doua ziare arata ca o mare parte a cititorilor sint comuni. Multi romani citesc "Evenimentul" si citesc "Gazeta".

Si pe Internet cele doua ziare sint vecine. In 2004, Evenimentul Zilei si Gazeta Sporturilor au dominat clasamentul celor mai citite publicatii romanesti.

In pofida faptului ca n-au fost niciodata in acelasi trust, cele doua echipe au avut atitudini asemanatoare in problemele esentiale ale sportului romanesc. De un deceniu, ziaristii care concep acum cele doua ziare s-au situat impotriva blaturilor. Au luptat contra influentei oculte a impresarilor. Au criticat conducerea Federatiei Romane de Fotbal. Au respins politizarea echipei nationale.

Cind impartasesti aceleasi valori nu e nevoie sa formezi coalitii. Totul vine de la sine.

Cum sa refuzi spaga de doua miliarde

Al doilea motiv care leaga cele doua ziare e faptul ca Razvan Ionescu, noul redactor sef al "Evenimentului", a fost pina acum citeva zile directorul executiv al "Gazetei".

Dupa un an si jumatate de lucru impreuna, pot scrie impacat ca ipotezele legate de simpatiile politice pesediste ale lui Razvan Ionescu sint fantezii.

Publicul nu stie, dar poate ca e timpul sa afle, ca in campania electorala el a refuzat in numele "Gazetei" suma de 50.000 de euro oferita ziarului pentru a stopa campania de dezvaluiri despre cele 400 de sali de sport construite de guvernarea PSD!

Vezi si: fonduri de lobby.

Vezi si: publicitate guvernamentala.

Vezi si: spaga.

In calitate de manager care a coordonat toata partea de afaceri a cotidianului, Razvan Ionescu a izbutit sa tina piept unui an in care bugetul ziarului a fost atacat sistematic de PSD si de catre aliatii sai economici.

Ziarul si-a pastrat simtul vertical. Cititorii au simtit asta si au ramas aproape de "Gazeta", un cotidian care are deschiderea de a critica inclusiv recomandarea PUR, adica a partidului patronului sau, pentru conducerea sportului romanesc.

Revolta care a anuntat-o pe aceasta...

In fine, al treilea motiv pentru care ne simtim aproape de ceea ce se petrece acum la Evenimentul zilei este faptul ca am traversat o experienta cu multe puncte comune.

In urma unor incompatibilitati cu Ringier, peste 100 de oameni au plecat acum un an si jumatate de la ProSport la Gazeta Sporturilor.

Nu e nici o bucurie sa vezi ca macar in unele aspecte ai avut dreptate. Privind luptele intestine de la "Evenimentul", zbuciumul si ostilitatea teribila din aer simti, ca jurnalist, ca ai fi putut ajunge in aceeasi situatie.

Starea de acolo si, in general, cea ivita in momentul achizitiei unor ziare de calitate est-europene de catre trusturi straine orientate pe presa tabloida a fost descrisa probabil cel mai bine de catre "Frankfurter Algemaine Zeitung".

Ziarul nemtesc a scris ca ceea ce se petrece in astfel de cazuri este "diminuarea standardului jurnalistic si disciplinarea redactiilor sub pretextul modernizarii".

Razbunarea PSD

Redactorii de la "Evenimentul zilei" au si alte suspiciuni. Cred ca nu li se pregateste doar un ziar cu mai putine vedete, cu mai putine anchete costisitoare, ci si un ziar cuminte sub aspect politic.

Ringier are reputatia de a garanta libertatea editoriala. Dar in 2004 s-au petrecut lucruri bizare. Ca sa balanseze parca inversunarea anti-PSD a Evenimentului zilei, celalalt cotidian al grupului, Libertatea, a avut, in pofida traditiei sale echilibrate si relaxate fata de politica, o atitudine anti-Alianta si, in special, anti-Basescu.

Multi jurnalisti au avut senzatia ca Ringier se straduieste sa furnizeze echidistanta la pachet.

Pentru redactia Evenimentului zilei, 2004 a fost un an feroce. Niciodata in istoria libera a presei din Romania un grup de oameni n-au fost atit de presati, intimidati si hartuiti ca sa renunte la convingerile lor.

Ce nu s-a putut in Ungaria

Cind Consiliul Concurentei a aprobat, la indicatia ferma a regimului Iliescu-Nastase, cumpararea "Evenimentului" de catre Ringier, mai marii PSD au rasuflat usurati. S-au dat chiar si mici petreceri prin birourile din Palatul Victoria!

O achizitie asemanatoare nu a fost posibila in Ungaria, unde Ringier a fost refuzat. Aici insa, interesul politic era sa neutralizeze vocea coroziva a "Evenimentului". Si sperind asta, PSD a ingaduit ca un singur trust sa capete o pozitie dominanta anormala intr-o piata libera!

Vezi si: monopol.

Vezi si: "sintem cei mai tari, facem tot ce vrem!"

Redactia a rezistat presiunilor, dar inaintea alegerilor generale a picat primul cap. Si cel mai important. Cornel Nistorescu. Ziarul si-a conservat insa libertatea si conduita. Acum, despartirea de redactorul sef Dan Turturica, de aproape toata conducerea si revolta majoritatii redactiei redeschid temerile.

Este situatia de la "Evenimentul" o incercare de ingradire a libertatii presei sau doar o operatiune legitima a proprietarului de a moderniza ziarul?

Revolta maimutelor talentate

Pentru unii dintre redactorii si cititorii ziarului, raspunsul este sec si dureros: PSD se razbuna pe cei care l-au infruntat.

Oricit ai fi de distantat, ce-i poti explica, de pilda, lui Traian Ungureanu, care s-a simtit de doua ori intr-un singur an luat de guler de mina lunga a mafiei politico-financiare care conduce Romania? Prima oara in curtea BBC de la Londra, iar a doua data la un ziar patronat de elvetieni?!

In stilul sau spumos, Mircea Dinescu evita trimiterile politice, dar compara situatia de la "Evenimentul" cu atitudinea unor proprietari care percep Romania ca pe un teritoriu inapoiat, "unde se apuca sa scuture copacul, ca sa cada ziaristii din el, precum maimutele".

Doar timpul ne va spune ce va ajunge Evenimentul Zilei.

Vezi si: un pic din trecutul nostru.

Vezi si: un ziar-copac despre care vom vedea daca va fi capabil sa-si pastreze maimutele care i-au adus glorie.