Ministerul de externe pregateste schimbari in diplomatie. Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu a declarat luni ca va schimba o parte din ambasadorii pe care Romania i-a trimis in strainatate. Domnul Ugureanu n-a dat detalii asupra caror ambasade se va opri.

Noul ministru de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat ca interesul noului guvern in procesul de integrare europeana este sa elimine suprapunerile dintre institutii si respectarea unei "linii de autoritate care sa confere responsabilitate membrilor executivului, astfel incat procesul sa decurga limpede si cu pasi concreti".

In ultimele zile presa a dat exemple de ambasadori care din diverse motive ar trebui schimbati din functie. Analistul Valentin Stan e de parere ca administratia Basescu trebuie neaparat sa-si impuna proprii reprezentanti in strainatate.

Valentin Stan crede ca prioritara ar fi schimbarea membrilor misiunii diplomatice de pe langa Uniunea Europeana si a unor ambasadori din tari importante din Europa si nu numai.

Pe de alta parte, in aceste zile presa romaneasca a adus in discutie faptul ca multi dintre ambasadorii sau consulii actuali au primit aceste posturi dupa ce au avut functii in guvern sau au condus institutii ale statului. Functii din care au fost eliberati.

Este cazul unui fost ministru ca Gheorghe Tinca, al unui fost director SRI, Costin Georgescu, al fostilor procurori generali ai Romaniei Tanase Joita sau Mircea Criste. Si fostul primar al Iasului, Constantin Simirad a ajuns ambasador in Cuba, dupa cum revolutionarul Gelu Voican Voiculescu e in continuare ambasador in Maroc.