Noua lege privind adoptiile internationale

preluare BBC

Adoptiile internationale se reiau, incepand cu 1 ianuarie 2005, cand a intrat in vigoare noua lege in domeniu - mult mai restrictiva decat precedenta - si isi intra in atributii Oficiului Roman pentru Adoptii, singurul abilitat sa coordoneze procedurile in acest sens.

Legea privind regimul juridic al adoptiei aduce reglementarile necesare pentru reluarea adoptiilor internationale dupa o suspendare de peste trei ani, dar accepta ca adoptatori din strainatate doar rude de gradul doi ai copiilor.

In plus, apar restrictii referitoare si la varsta copiilor adoptabili si la factorii care se pot implica in acest proces.

Noile reguli

Conform legii, adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea in strainatate fiind ultima varianta, la care se recurge atunci cand nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului "ingrijire corespunzatoare".

Principala restrictie din lege presupune ca minorii romani pot fi adoptati in strainatate numai de rude de gradul doi.

Mai mult, copiii cu varste mai mici de doi ani nu pot fi adoptati in strainatate.

Aceasta lege elimina interventia fundatiilor in derularea adoptiilor.

Singurele organisme private acceptate in proces sunt asociatiile straine autorizate in acest sens in tara lor de origine.

Organizatiile non-guvernamentale au dreptul de a se implica doar in servicii de protectie a copiilor, prin plasament familial or la asistenti maternali, prin reintegrarea in familie si prin sustinerea familiilor pentru prevenirea abandonului.

Noua lege a adoptiei

adoptia nationala are prioritate

adoptia internationala a copiilor de peste 2 ani

adoptii derulate doar de institutiile statului

taxa unica si fixa

Adoptiile pot fi derulate doar de institutiile de profil ale statului (directiile locale pentru protectia copilului), sub supravegherea Oficiului Roman pentru Adoptii.

Pentru adoptia internationala va exista o taxa unica si fixa, aprobata prin hotarare de Guvern si platita de adoptator direct catre Oficiul Roman pentru Adoptii.

Legea mai prevede consituirea unui registru cu toate datele referitoare la adoptii (adoptatori romani si straini, copiii adoptati sau in cazul carora a fost anulata adoptia).

Noua lege urmeaza celor trei ani in care adoptiile au fost suspendate din cauza acuzatiilor internationale privind traficul de copii.

Cu toate acestea, in intervalul de trei ani, mai mult de o mie de copii romani au fost preluati de familii adoptive straine.

Prevederile noii legi - aparute in vara acestui an - au provocat si reactii negative.

Guvernul SUA s-a declarat "dezamagit" de noua legislatie romaneasca privind adoptia internationala.

Totusi, pachetul legislativ din care face parte legea adoptiei a fost elaborat in spiritul Conventiei de la Haga privind drepturile copiilor si - potrivit unor experti straini, printre care si unul din autorii conventiei - asigura minorilor o protectie mult mai buna decat in multe state vest-europene.

BBC