In Germania au avut loc demonstratii impotriva noii politici in materie de somaj a guvernului Schroeder. Dar amploarea protestelor a fost sub asteptarile organizatorilor. Parerile in privinta noilor masuri sunt impartite.

De la 1 ianuarie, somerii germani sunt putea fi obligati sa lucreze pentru 1 euro pe ora - sa mature strazi sau sa spele vase in spitale - daca vor sa mai primesca vreun ajutor de la stat. Guvernul afirma ca astfel va reduce somajul.

De copii de sapte ani se ocupa, dupa orele de scoala, persoane platite cu un euro pe ora...

Organizatia caritabila Pro Futura foloseste pentru aceste activitati extra-scolare ale copiiilor berlinezi, - someri, recomandati de oficiul specializat.

Ulrika Jobst, de la Pro Futura, explica: "nu e usor. Si stim ca banii sunt foarte putini, in comparatie cu munca".

"Dar e mai bine decat sa stai acasa, fara sa faci nimic" spune ea si adauga ca slujbasii de un euro, cum li se spune, au, la urma urmelor, o sansa in plus de a iesi pe piata muncii.

Insa cea care le preda copiilor, Carmen Grosse, nu e deloc multumita: "as prefera o slujba in care sa am drepturi. Aici nu am asigurare, nu-mi merge pensia, nu am concediu de boala".

Pentru guvern, in schimb, e o nota buna, fiindca cei precum Carmen dispar din statisticile somajului, cifrat in Germania la 10,8 la suta, rata de doua ori mai mare decat in Marea Britanie sau Olanda.

Noile masuri prevad ca oricine nu a avut de lucru un an, nu are dreptul sa refuze munci de un euro - daca o face risca sa nu mai primeasca ajutoarele de la stat.

Criticii acestei masuri insa atrag atentia ca ora de munca se plateste, in Germania, cu 20 de euro si ca decalajul e prea mare.

Oricum, protestele anuntate pana in prezent impotriva masurii au devenit tot mai anemice.

Totusi, sindicatele ameninta ca vor protesta masiv daca guvernul abuzeaza de aceasta initiativa.

Ursula Engel Kaefer este vice presedintea Federatiei Sindicatelor Germane spune ca: "cel mai mare pericol este ca pot fi substituite astfel slujbele regulate, platite normal".

"Asta ar putea aduce micsorare a salariilor, o inasprire a conditiilor de munca, iar noi nu credem ca viitorul Germaniei e o economie cu salarii mici".

"Avem nevoie de contrariul a asa ceva: oameni mai calificati, inovatie, investitii, nu munci prost platite", se plang sindicatele.