Connex si Orange vor furniza, pina la sfirsitul anului 2005, servicii de telefonie mobila de generatia a treia. Acoperirea minima pe care cele doua companii au obligatia sa o realizeze va fi pentru Bucuresti si zece mari orase. Se estimeaza ca, pina la sfirsitul anului 2006, aproximativ un sfert dintre romani vor beneficia de avantajele conferite de telefonia mobila 3G.

Servicii complexe

Serviciile oferite abonatilor vor fi, din punct de vedere calitativ, mult peste cele existente in prezent.

„In ceea ce priveste serviciile 3G destinate persoanelor fizice, pe linga serviciile GPRS/EDGE existente – accesul mobil la Internet, WAP, mobile e-mail, MMS picture sau MMS video, video streaming, servicii de localizare - va fi disponibil serviciul de videotelefonie, serviciu specific UMTS, care permite posibilitatea de a vedea in timp real, pe ecranul telefonului mobil, persoana apelata”, spune

Amalia Fodor, PR manager Orange. Dintre aplicatiile de business vor fi disponibile accesul mobil la Internet si Intranet-ul companiei, precum si diverse aplicatii, printre care videotelefonia si videoconferinta.

Tinta: marile orase

Asa cum s-a specificat chiar din momentul acordarii licentelor, cel putin pentru inceput acest serviciu va fi accesibil doar pentru cei care locuiesc in marile orase ale tarii. Conducerea celor doi competitori afirma ca intentiile de extindere nu sint clare.

Cu prilejul unui seminar, Ken Campbel, vicepresedinte de marketing al Connex, a anuntat ca acest serviciu va fi disponibil pentru abonatii din Bucuresti, Cluj, Craiova si pentru cei care circula pe DN 1. Orange nu a anuntat in ce zone va putea fi utilizata tehnologia 3G, insa a facut public faptul ca serviciul EDGE, lansat de curind, va acoperi 70% din aria GSM.

Oricum, numarul aplicatiilor de care vor beneficia clientii va creste. Probabil ca existenta acestui serviciu este si motivul pentru care Orange abordeaza cu mai mult calm aceasta problema. Nici cit va costa un abonament pentru utilizarea acestui serviciu nu se stie cu exactitate. „In acest moment, este prematur sa facem astfel de estimari“, spune Ted Lattimore, presedinte si COO al Connex.

Viitorul decide

Situatia economica din Romania ii face pe multi sa fie sceptici cu privire la succesul pe care il va avea 3G aici. Telefoanele care sint compatibile cu aceste aplicatii costa destul de mult. De altfel, de curind, Orange a lansat SPV-C500, un telefon mobil cu platforma Microsoft, al carui pret ajunge la 296 de dolari fara TVA.

In cazul in care si pretul unui abonament va fi pe masura telefonului, probabil ca nu vor fi multi cei care isi vor permite un astfel de serviciu. In alte tari europene, operatorii care ofera servicii 3G au oferit facilitati abonatilor, principala strategie vizind o reducere de pret pentru serviciile de voce doar pentru a atrage clienti si la celelalte tipuri de servicii.

De asemenea, se acorda discounturi si la achizitionarea aparatului. Unele abonamente ajung, in Mare Britanie, la 60 de lire sterline lunar, suma apreciabila pentru un roman cu venit mediu. Probabil ca se vor alege alte strategii, adaptate la veniturile din Romania. Viitorul va arata daca investitia in 3G va fi profitabila. Prima evaluare va fi facuta peste un an.