Denominarea leului (taierea a patru zerouri) pare a se transforma intr-o mare afacere pentru speculatorii din ringul bursier. Motivul: impactul psihologic pe care il poate avea „ieftinirea“ actiunilor asupra noilor jucatori. Pentru ca, daca 10.000 de lei se transforma intr-un leu greu, se pune intrebarea cit va costa o actiune sub 1.000 de lei?

La ora actuala, pe piata de capital sint mai multe societati la care valoarea actiunilor este sub 1.000 de lei. Spre exemplu, Rompetrol Rafinare Constanta, care a inchis sedinta bursiera din 2004 la 921 de lei, Amonil Slobozia - la 660 de lei, Rafinaria Astra Romana - la 740 de lei si Sofert Bacau - la 309 lei.

Potrivit directorului general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, e foarte posibil ca o data cu trecerea la leul greu valoarea actiunilor la bursa sa fie afisata in bani.

Actiuni de doi bani

Si atunci o actiune Rompetrol va costa ori 9 ori 10 bani. La fel trebuie luata in calcul rotunjirea la actiunile celorlalte societati enuntate mai sus. Numai din aceasta problema tehnica un speculator poate cistiga aproape 10% din valoarea actuala a pachetului de actiuni pe care il detine. Ce spune conducerea bursei „S-ar putea sa gasim niste solutii de consolidare pentru acest tip de actiuni.

Adica, sa se tranzactioneze pachete de cel putin 10 actiuni, pentru a nu avea probleme cu decontarea“, sustine directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. „Urmarim cu mare atentie cum se va face aceasta denominare la Bursa din Istanbul, dat fiind faptul ca ei taie 6 zerouri, deci vor avea probleme mai mari decit noi“, a adaugat Stere Farmache.

Impactul psihologic

Daca in prezent specialistii bursei cauta solutii pentru problema tehnica ce apare prin afisarea valorii actiunilor in bani, pentru ca impactul sa fie cit mai mic prin trecerea la leu greu, mai apare o problema: impactul psihologic. Pentru ca este foarte greu de spus cum vor reactiona jucatorii din ringul bursier cind o actiune care astazi valoreaza 1.000 de lei va face doar 10 bani.

„Cred ca intr-o prima faza impactul psihologic va creste actiunile cu cel putin 10%“, sustine directorul firmei de brokeraj Iebatrust, Marius Plugaru. Cit priveste acest aspect, potrivit directorului BVB, Stere Farmache, sustine ca cresterea actiunilor va depine de modul in care investitorii vor pretui banii.

„Si in spatiul Uniunii Europene, o data cu trecerea la euro, dat fiind ca aceasta era o moneda, nu o bacnota, cum era cazul dolarului, a avut loc cresterea inflatiei. Deci, e posibil sa avem o crestere a actiunilor prin denominarea leului“, a mai declarat Stere Farmache.

„In principiu, cu cit o actiune este mai ieftina, cu atit devine mai tentanta pentru investitori. Asta deoarece variatia procentuala in aceasta situatie este in general mai mare decit la o actiune scumpa. De aceea, cred ca va exista o apreciere psihologica de peste 10 procente a acestor actiuni“, considera si Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest.

Cine ar putea pierde

Pentru ca sigur unii vor cistiga din aceasta apreciere, automat vor exista altii care vor pierde. „Cred ca trebuie sa fie foarte atenti la aceasta capcana cei care investesc pentru prima oara la bursa si care vor fi tentati de pretul foarte mic al actiunilor“, trage un semnal de alarma Marius Plugaru, directorul Iebatrust.