Operatorul de telefonie fixa Romtelecom a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), din luna august a acestui an, o majorare a tarifelor la abonamentele telefonice, in medie cu 39,7%, solicitarea aflandu-se in prezent in curs de analiza, a anuntat Ion Smeeianu, presedintele ANRC.

Pana la sfarsitul anului 2004, ANRC va emite o decizie referitoare la solicitarea Romtelecom, fie una favorabila, fie nefavorabila, a precizat presedintele Autoritatii.

Conform solicitarii Romtelecom, din oferta de abonamente va disparea abonamentul social, unde sunt cuprinsi circa 80.000 de abonati, deoarece Romtelecom nu mai poate mentine tariful de 2,14 euro (TVA inclus), care se afla in prezent sub costuri.

Potrivit presedintelui ANRC, Romtelecom a solicitat o crestere cu 143.800 lei /luna, la acest tip de abonament, pana la un nivel de 5,83 euro cu TVA.

De asemenea, la abonamentul fara convorbiri incluse, cresterea solicitata este de 77.834 lei pe luna, pana la un nivel de 5,95 euro cu TVA, de la 3,94 euro in prezent, iar la abonamentul cu 0,8 euro convorbiri incluse in retele automate, Romtelecom solicitand o crestere cu 73.689 lei/luna, de la 4,88 euro in prezent, la 6,78 euro cu TVA inclus.

La abonamentul cu convorbiri incluse de 1,65 euro, s-a solicitat o crestere cu 69.083 lei/luna, de la 5,83 euro la 7,62 euro cu TVA inclus.

Pe de alta parte, Romtelecom a propus si o scadere de tarife, acolo unde acestea sunt peste costuri si anume la apelurile interjudetene, in orele de virf, cu circa 276 lei/minut, (o scadere de 10%), la apelurile efectuate de la fix la mobil cu 234 lei/minut (- 3,4%) precum si la apelurile catre anumite destinatii internationale, unde scaderea propusa este, in medie, cu 9,1 procente.

Aceasta solicitare de rebalansare a tarifelor este cea de-a treia depusa de operatorul de telefonie fixa la ANRC, prima fiind aprobata la 2 octombrie 2003, cu o crestere medie de 15,35% a abonamentelor pentru persoane fizice, concomitent cu o reducere a tarifelor la apelurile internationale cu 17%.

Cea de a doua aprobare de majorare a tarifelor a avut loc la 30 aprilie 2004, cu un procent de majorare a abonamentelor telefonice cu 8%, o majorare a tarifelor la apelurile locale si pentru acces Internet cu 9%. Atunci a avut loc si o reducere cu 20% a apelurilor interjudetene si cu 13% la apeluri internationale.

Primele doua solicitari ale Romtelecom s-au bazat pe criterii calitative, in functie de efectele concurentei asupra veniturilor Romtelecom pe baza unei decizii emise de ANRC.

"Cea de-a treia solicitare, este de fapt prima care este argumentata cu informatii de cost bazate pe decizia ANRC.

Acestea sunt insotite si de un raport al unui auditor realizat in conformitate cu standardele internationale de audit, care incearca sa dovedeasca faptul ca se justifica o majorare a tarifelor la abonamente pentru a permite obtinerea unei rentabilitati a capitalului capabila sa stimuleze investitiile in infrastructura", a declarat Radu Tudorache, director de reglementare a pietei in ANRC.

Romtelecom doreste ca urmatoarea ajustare a tarifelor sa aiba loc la 1 februarie 2005.