Introducerea cotei unice de impozitare "este in concordanta cu o buna politica fiscala si cu evolutiile din regiune", a afirmat reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, in cadrul unei discutii care a avut loc la sediul Guvernului.

Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a primit, marti, la Palatul Victoria, pe reprezentantul FMI, in cadrul unei intalniri de informare.

Oficialul Fondului Monetar International a precizat ca Guvernul va trebui sa fie atent ca deficitul bugetar sa nu creasca prea mult.

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este ferm atasat ideii ca Romania are nevoie de reforme fiscale, pentru a permite accelerarea dezvoltarii economice.

Fiscalitatea impovaratoare practicata pana acum a impiedicat intreprinderile romanesti sa se capitalizeze si sa devina competitive pentru piata externa.

Premierul Tariceanu

"Fiscalitatea impovaratoare practicata pana acum a impiedicat intreprinderile romanesti sa se capitalizeze si sa devina competitive pentru piata externa", a declarat premierul.

"Dorim ca, in urmatorii doi ani, economia romaneasca sa se intareasca si sa se capitalizeze, astfel incat sa faca fata competitiei odata cu intrarea in Uniune Europeana".

"Aceasta politica fiscala are drept scop stimularea investitiilor romanesti si atragerea investitiilor straine", a spus domnul Tariceanu.

Premierul a mai afirmat ca Executivul este hotarat sa faca "tot ceea ce trebuie" pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia in competitia cu tarile din regiune.

Actiune hotarata impotriva marilor datornici

Fondul Monetar International doreste o actiune hotarata impotriva marilor datornici la bugetul statului, a afirmat reprezentantul rezident al FMI in Romania, Graeme Justice, in discutia avuta cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Oficialul FMI s-a referit explicit la societatea RAFO Onesti, caz in care masurile adoptate de fostul Guvern au incalcat Acordul Stand-By cu Fondul Monetar.

De altfel, potrivit oficialului FMI, in timpul mandatului fostului Guvern au avut loc mai multe "alunecari" de la prevederi importante cuprinse in Memorandumul convenit cu Fondul Monetar International, precum cresterea salariilor inaintea alegerilor, care ar putea afecta tinta de inflatie de 9% pentru 2004, politicile bugetare nerealiste care au condus la acumularea

arieratelor in economie sau politicile din sectorul energetic, neimplementarea unui plan de combatere a traficului ilicit cu produse petroliere si cu tigarete, neaplicarea unui plan de lupta impotriva coruptiei din administratie.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca "fostul Guvern a sacrificat angajamentele pe care si le-a asumat in fata FMI din considerente electorale".

"Fostul Cabinet a considerat ca este mai important sa dea cadouri electorale pentru a castiga alegerile decat sa ia masuri in interesul romanilor. Mai mult, nu i-a pasat ca astfel de actiuni pot avea influente negative asupra situatiei din 2005 ”, se mai arata intr-un comunicat al executivului.

Pe 26 ianuarie este programata vizita in Romania a unei delegatii a Fondului Monetar International, pentru a evalua stadiul de implementare a Memorandumului.

Cu acest prilej se va realiza cea de-a doua si cea de-a treia evaluare a implementarii Acordului Stand-by semnat de Romania cu FMI.

In mod normal, a doua evaluare a implementarii Memorandumului trebuia sa aiba loc in octombrie, dar a fost amanata la solicitarea fostului Guvern pentru acest an. Acordul Stand-By a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI pe 7 iulie 2004.