In prag de Revelion, hotelierii greci din Paralia - Katerini au sunat la Bucuresti: fratilor, trimiteti repede, pe cheltuiala noastra, o orchestra, un taraf, ceva, ca ne-au invadat romanii si vrem sa le dam spectacol romanesc de Anul Nou. Buni negustori, grecii! Daca mia de turisti romani care a petrecut la Egee pleaca multumita, la anul se intoarce impreuna cu alta mie si tot asa.

Dinspre partea noastra, performanta statiunilor din Carpati, care au reusit sa ramana aglomerate, la tarife duble fata de concurenta din Bulgaria, e o simpla iluzie optica. Operatorii din turism si-o explica simplu: nu cererea e mare, ci oferta e mai mica decat solicitarile.

Romanul vrea sa petreaca intr-o locatie de minimum trei stele, cu o "sala de bal" in care sa incapa macar 200 de persoane, cu muzica live, spectacol si antren. Fie ca mergi in centrul Bucurestiului, fie ca te duci la periferia numita Valea Prahovei, nu gasesti prea multe astfel de crasme. Nici haosul de pe DN1 nu inseamna ca s-a spart conducta cu turisti.

La ce sa te astepti cand circuli pe o sosea care se ingusteaza taman la serpentine si se poticneste printre gainile si betivii satelor intalnite in cale? Cu totul, 95.000 de romani au petrecut in tara si 10.200 in strainatate.

Nu exista date certe, dar Federatia Patronatelor din Turism estimeaza ca numarul celor care au ales un Revelion peste hotare a crescut, iar numarul celor care au ramas in statiunile autohtone a ramas constant ori s-a redus usor. Si am avut un an atipic, cu alegeri in decembrie, care au tinut pe jar clasa politica si clientela din jurul acesteia, intarziind luarea unei decizii.

Unde mai pui ca si astrele au fost ostile calatoriilor lungi: 25 decembrie si 1 ianuarie au cazut in Zodia Week-end-ului, fara posibilitatea de a face punte si a obtine o vacanta de 10 zile, ca in alti ani. Asta ar fi trebuit sa aduca un plus de clienti hotelierilor autohtoni, dar potrivit aceleiasi surse, pe ultima suta de metri "s-a vandut masiv Grecia si Egiptul".

Cu turisti straini pe care-i numeri pe degete, ramane sa ne bucuram ca sumele cheltuite in tara inca le depasesc pe cele scoase afara. In viitorul apropiat, raportul se poate inversa, asa cum s-a intamplat in supermarketuri cu importurile.

Destul de rau, daca ne gandim ca Bulgaria si-a redus deficitul extern pe seama turistilor straini, iar Ungaria, la randul ei, scoate din turism mai multa valuta decat pot cheltui maghiarii peste hotare. Asa cum a pornit, noul an nu are semne bune pentru turismul romanesc.

N-am auzit de grupuri de unguri care sa vina pentru Revelion la Bucuresti, dar in paginile mondene ale ziarelor romanesti gasim amintiri ale VIP-urilor care s-au dus in Budapesta. Probabil, unii hotelieri spera ca o parte dintre turistii alungati de tragedia asiatica se vor rataci si pe la "Clabucet-sosire". Nici vorba.

Nordicii cauta soarele care le lipseste acasa, englezii sau nemtii vor exotism. Nu-l gasesc in Bali, se duc in Caraibe. Iar hotelurile din Phi-Phi erau asigurate: locatiile se vor reface in cateva luni, sistemul de avertizare seismica va fi gata pana la Revelionul viitor.

Un efect va avea insa tsunami-ul si pentru noi: pierderile suferite de marii tour-operatori, dupa un 2003 cu epidemia de SARS si un 2004 tragic, vor insemna mai putini bani de investitii. Preluarea unor agentii romanesti de catre gigantii domeniului, inevitabila in principiu, are sanse mici in conjunctura internationala actuala. La fel si investitiile straine in hoteluri.

Ramane sa ne descurcam cu forte proprii. Solutiile nu pot veni decat din interior. Mai ales ca nu investitiile sunt principala problema. Strainii ignora Romania pentru ca nu stiu ce este cu ea.

O avea tara noastra munti, dar ca destinatie turistica ii lipsesc varfurile: nu e nici cea mai ieftina, nici cea mai insorita, nici cea mai verde, nici cea mai curata, nici macar cea mai periculoasa, ca atunci ar vizita-o amatorii de senzatii tari. E si normal ca publicul sa fie confuz, fiindca nici macar administratorii potentialului turistic nu s-au hotarat cum il exploateaza.

Desi 60 la suta din rezervele europene de ape cu efect terapeutic se afla in Carpati, investitiile s-au concentrat pe Litoral, colt cu Rafinaria Petromidia, sau in statiuni de schi, carora le lipseste zapada jumatate din sezon.

Si pe Litoral lucrurile sunt amestecate: cei veniti la odihna nu pot dormi de manele, bogatii impart plaja cu saracii care mananca din punga, batranii sunt loviti cu mingea de volei in cap, iar tinerii sufera de lipsa distractiilor.

Ziarul Adevarul deplangea, in urma cu trei ani, soarta cetatilor sasesti, coloana vertebrala a turismului cultural, abandonat de un guvern interesat sa ii ridice lui Dracula statuie din polistiren expandat.

In ceea ce priveste agroturismul, sansele de a avea succes international scad pe zi ce trece, fiindca strainii vor sa se intoarca in natura, vor specific taranesc si spectacol gen Sambra oilor, de doua ori pe zi. Iar termopanele vilelor pretins agroturistice si petardele nu pot tine loc de traditie. Daca nu se face ordine in turismul romanesc, degeaba se baga banii in investitii.

Mai bine se iau, de pe acum, bilete in Thailanda. La anul, de Revelion, vor fi niste oferte imposibil de ignorat.