Ceea ce se intampla este o rusine. O golanie maxima. La nivel inalt. Iliescu a cerut, nici mai mult nici mai putin - si intr-un mod cat se poate de oficial - mosia Scrovistea, fie si din cand in cand. Nu s-o cumpere. Pe gratis. Mosie care a apartinut candva domeniilor regale. Deci statului. Inseamna 2000 de hectare teren amenajat, inclusiv de vanatoare, si padure pe malul lacului cu acelasi nume.

In vecinatatea Capitalei. Si, evident, uriasul domeniu are si un castel. Pus la punct. Pe banii contribuabililor. Si numeroase tablouri si mobila din patrimoniul national. Si candelabre, avand o inestimabila valoare. Stiti ce a cerut, de fapt, Iliescu pentru el insusi, pe langa uriasul imobil? Douazeci de milioane de metri patrati de teren. Din cel mai scump.

Fiecare roman urmeaza sa-i dea pe gratis personajului "cinstit si sarac" cate un metru patrat de pamant. Cate o jumatate de mormant de la fiecare cetatean al Romaniei pentru Ion Iliescu. Cealalta jumatate o s-o ceara altadata. Iar toata suprafata o vrea cu muncitori cu tot. Cu sute de sclavi si cu SPP-isti. Ca sa nu treaca nici musca. Si toti pe gratis.

Fostul presedinte, "sarac si cinstit", a facut mare caz, timp de 15 ani, de originea sa umila, de viata grea pe care a dus-o ca disident si de faptul ca niciodata nu si-a insusit nimic din ceea ce nu i-a apartinut. Ca putinul pe care l-a agonisit este rezultatul sudorii sale. Si atata tot.

Si a asudat din greu Iliescu la Moscova, in anii studentiei, ajungand presedintele tuturor studentilor romani de pe teritoriul glorioasei Uniuni Sovietice. Si apoi, presedintele tuturor studentilor straini. In nomenklatura din prima.

Si, cum scrie la document, respectiv in Directiva KGB pe care am publicat-o in urma cu mai multi ani, nu erai lasat sa fii ce a fost Iliescu daca nu semnai contractul cu serviciul sovietic de informatii. Numit KGB. Apoi, a mai asudat si in Romania. Dar tot numai in nomenklatura.

A dus-o vai mama lui - sau steaua lui rosie - ca presedinte al studentilor - comunisti, necomunisti - ca prim-secretar al Comitetului Central al UTC, ca ministru al Tineretului, ca membru al Comitetului Politic Executiv - pe fostii sai colegi i-a bagat in puscarie dupa ce l-a omorat pe Ceausescu - ca secretar cu propaganda la Comitetul Judetean de Partid Timis, ca prim-secretar al Comitetului

Judetean de Partid Iasi si apoi, cativa ani ceva mai jos in nomenklatura - dar inca sus, in carnetul de telefoane al Elenei Ceausescu - ca director al Editurii Tehnice. Al dracu' disident! Si a dracu' saracie! Si a dracu' sudoare! Il munceau fruntasii comunisti de nu mai puteau. Ca sa organizeze si sa-i terorizeze pe ceilalti. Si apoi, omul a cazut din lac in put.

A confiscat o revolutie si s-a pus, tot ca activist, in fruntea statului roman. Si a ajuns mare si tare. A dominat scena politica romaneasca. A fost implicat, indirect, intr-o serie de fraude uriase. Sarac si cinstit cum il stiti, l-a facut pe seful Securitatii din Grecia, Gryllakis, actualmente urmarit in multe dosare penale, membru de onoare PDSR.

Ba l-a mai ajutat si pe prietenul acestuia, Katounis, sa puna mana pe flota strategica a Romaniei. Nu stim tot ce a primit la schimb. Dar in mod cert, afise electorale pe daiboj. Si alte mici atentii. Si tot indirect, e bagat pana in gat in afacerea Solventul. In care bisnitari romani, mari demnitari, au incalcat embargoul si au vandut petrol in Iugoslavia. Prietenului Milosevici.

Si afacerea Albumul. Eterna si fascinanta Romanie a lui musiu Iliescu. Si Hrebenciuc. Si afacerea Costea. Contrabanda, trafic de influenta si incalcarea grosolana a legii electorale. Saracul Iliescu a fost doar beneficiar. Si sa mai pronunt doar doua nume: Bancorex si RAFO. Si ajunge. Pentru altii, ar ajunge pentru un secol. De parnaie.

L-ati auzit, de nenumarate ori, vorbind cu respect despre munca si despre o agoniseala cinstita. Daca va mai trebuia o proba, o aveti acum. Iliescu si-a batut joc de romani. De toti. Si de cei care l-au votat si respectat si de cei care nu l-au votat, nu l-au respectat. Pentru ca una spune si alta face.

Si va cere de pomana, printr-o solicitare scrisa si inregistrata la Presedintia statului, cea mai mare mosie pe care a primit-o in toata istoria acestei tari cineva.

Sa te fereasca Dumnezeu, domnule Basescu, sa semnezi o asemenea marsavie, fiindca iti ia mana foc! Sa-i fereasca Dumnezeu pe acei parlamentari care vor ridica manuta! Iar voi, stimati cititori, va rog sa tineti minte acest memorabil inceput de an. In care "cel mai sarac si cinstit" dintre voi s-a dat ca broasca raioasa de trei ori peste cap si a ajuns cel mai mare. Mosier. Baron.

Si sa nu tineti cont de balbaiala in care, ieri, in numele lui Iliescu, a dat Corina Cretu. Parca intuind aceasta incredibila sfidare, parlamentarii socialisti europeni au scris la PSD, avertizand ca nu care cumva sa faca greseala de a-l alege pe Iliescu presedinte. Care, uitasem, dar mi-au adus aminte ieri, a pus de mai multe ori in pericol democratia si statul roman, aducandu-i pe mineri.

Si azvarlind inapoi aceasta tara, cu cel putin 10 ani. Sandramaua stalinista se muta in palat.