Cu totii am auzit celebra vorba "Cum iesi din casa, cum trebuie sa scoti bani din buzunar". Acum putem vorbi de o varianta "revizuita si adaugita", in conditiile in care si statul in casa va insemna mai multi bani cheltuiti.

Aceasta pentru ca abonamentele RomTelecom, tarifele la electricitate si gaze naturale vor fi majorate, in timp ce posesorii de autovehicule vor achita polite de raspundere civila obligatorie auto (RCA) mai scumpe si o taxa noua de utilizare a drumurilor, rovinieta (platita, de fapt, de doua ori din moment ce o taxa de drum se gaseste si in pretul carburantilor).

Majorarile au intrat in vigoare la 1 ianuarie, cu o exceptie - abonamentele RomTelecom, care se vor scumpi de la inceputul lunii viitoare.

La RomTelecom, vorbim mai ieftin pentru un abonament mai scump

Preturile abonamentelor RomTelecom vor creste, in medie, cu 34,1 la suta. Operatorul de telefonie fixa va reduce, insa, tarifele la apelurile interjudetene, internationale si catre retelele mobile, cu un nivel cuprins intre 3,4 si 10 la suta, transmite Mediafax.

De exemplu, clientul RomTelecom cu abonament social pentru o linie telefonica individuala sau cuplata va plati lunar 3,5 euro, fata de 1,8 euro in prezent.

Tarifele apelurilor interjudetene vor fi reduse, in orele de varf, de la sase la 5,4 eurocenti pe minut, in timp ce un minut de convorbire cu un utilizator al retelelor mobile va costa 14 eurocenti, fata de 14,5 eurocenti in prezent. Apelurile internationale vor costa cu 9,1 la suta mai putin. Nici unul dintre tarifele mentionate nu include TVA.

Factura la electricitate creste cu peste

patru procente

De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici este, in medie, cu 4,6 la suta mai mare. Oferta de tarife va fi insa diversificata cu doua mecanisme suplimentare de sprijin.

Tariful social va fi alcatuit din trei transe, in loc de doua in prezent, energia electrica consumata la tarif redus fiind majorata de la 60 kWh/luna la 75 kWh/luna. In cazul tarifului cu abonament va fi inclusa, in cadrul abonamentului, o cantitate de 30 kWh/luna.

Tarife majorate pentru unii producatori de energie termica

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorari de tarife pentru micii producatori de energie termica din Bucuresti (precum CET Grivita si Vest Energo) si centralele din Galati, Arad, societatile Colonia Cluj si Nuonsib Sibiu.

Potrivit reprezentantilor ANRE, majorarea preturilor la producatori nu afecteaza populatia, deoarece pretul national de referinta ramane neschimbat.

In cazul marilor producatori de energie termica precum Electrocentrale Bucuresti (Elcen), Electrocentrale Deva, Turceni, Craiova, Rovinari si unitatile Termoelectrica nu exista cresteri de tarife. Ultima majorare a pretului national de referinta pentru energia termica, efectuata la inceputul lunii august, a fost de 12 la suta, pana la 896.000 lei/gigacalorie.

Consiliile locale pot autoriza un pret mai mare, iar diferenta dintre pretul producatorilor si cel stabilit este acoperita de la bugetul de stat.

Abonamentul la gaze

naturale, de Ziua Pacalelii

O majorare de cinci procente va fi aplicata si in cazul gazelor naturale. Populatia va plati 5.187.450 lei pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, cu 247.021 de lei mai mult decat in prezent.

Autoritatea de reglementare in domeniu a decis sa amane pentru 1 aprilie 2005 diferentierea tarifelor in functie de consum si introducerea abonamentelor lunare la gaze naturale. Initial, modificarile erau programate pentru data de 1 ianuarie.

Celebra rovinieta, in jur de 20 de euro pe an

Posesorii de autovehicule care vor utiliza drumurile publice vor fi obligati sa plateasca, tot din prima zi a acestui an, o taxa de drum, o data cu cumpararea unei roviniete (autocolant care va fi lipit pe parbrizul vehiculului). Taxa anuala este de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II.

Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 euro sau 60 de euro.

Primele RCA, mai mari cu 35 la suta

De asemenea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a stabilit ca primele de referinta pentru politele de raspundere civila obligatorie auto (RCA) sa fie mai mari decat in prezent cu 34-35 la suta, in medie. Asiguratorii pot modifica tarifele cu cel mult 10 la suta, in plus sau in minus.

In cazul persoanelor fizice, CSA a stabilit pentru autovehiculele cu o capacitate cilindrica intre 1.201 si 1.400 centimetri cubi o prima de referinta de 1,68 milioane lei si de aproape doua milioane lei pentru cele cu o capacitate cilindrica de 1.401-1.600 cmc. La autoturismele cu motorizare de 1.601-1.800 cmc se aplica o prima de referinta de 2,16 milioane lei.

Pornind de la aceste valori, asiguratorii isi vor calcula propriile tarife. Asigurarile pot fi platite pentru o perioada de sase luni sau un an.

La ce scumpiri trebuie sa ne mai asteptam in acest an

Dupa cresterea pretului abonamentelor RomTelecom incepand cu 1 februarie, romanii vor scapa, in acest an, de grija scumpirilor la telefonia fixa.

"In acest an, nu vor mai fi majorate sub nici o forma tarifele", a declarat Elena Cristian, purtator de cuvant al RomTelecom.

Preturile la energia electrica ar putea fi, in schimb, majorate din nou, la jumatatea anului, a precizat Alexandru Sandulescu, director general al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Noi ne-am propus ca urmatoarea revizuire a preturilor sa aiba loc in decembrie 2005, cu aplicare de la 1 ianuarie 2006. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de evolutia costurilor agentilor economici din sector.

Daca se intampla vreo nenorocire, cum ar fi cresterea preturilor la pacura sau gaze, atunci o alta crestere a tarifelor la electricitate este posibila, la jumatatea anului", a precizat Sandulescu.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) ne ofera, insa, un raspuns mai putin optimist.

"Inca nu se stie exact, pentru ca sunt mai multi factori implicati, cum ar fi pretul gazelor naturale la import, insa este foarte posibil sa aiba loc scumpiri trimestriale. Nivelul lor nu este, inca, cunoscut", a precizat Marcela Olteanu, purtator de cuvant al ANRGN.

Asociatia Romana a Carnii (ARC) spera, in schimb, sa poata tine preturile la produsele din carne de porc "sub ritmul de apreciere al inflatiei", a precizat Mihai Visan, director executiv al ARC.

"Beneficiem, inca, de anumite facilitati, cum ar fi tarifele la importurile de carne de porc. Tinand cont si de beneficiile agricole de anul trecut, cred ca putem tine preturile sub control. Sigur ca depinde, in mare parte, de producatori, insa nu cred ca vor creste preturile, mai ales ca este o perioada destul de dificila, in care nu prea este cerere", a precizat Visan.

La alcool, in schimb, vesti proaste. "Alcoolul se va scumpi de la 1 iulie 2005. Dupa estimarile mele, majorarea pretului va fi cam la fel cu cea de anul trecut, intre 30 si 35 la suta.

In cea mai mare parte, acest lucru se va intampla din cauza cresterii accizelor, care de la 280 de euro pe hectolitru vor ajunge, de la 1 iulie 2005, la 410 euro pe hectolitru", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase din Romania - GARANT.

Majoritatea romanilor spun ca banii le ajung doar

pentru strictul necesar

Din nefericire, nu se poate spune ca acest nou val de scumpiri ii gaseste pe romani mai pregatiti decat in anii trecuti. Intrucat cresterile economice cu care se lauda de atata timp legiuitorii nu se regasesc si in buzunarele romanilor, vom cita statistica oficiala, care face unele precizari sumbre, pe anul 2003 (datele s-au modificat intr-o masura nesemnificativa).

Dintre romani, 33,4 la suta spuneau, in 2003, ca veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. 39,6 la suta afirmau ca banii castigati le ajung numai pentru strictul necesar, 20 la suta considerau ca veniturile confera un trai decent, iar 5,8 la suta afirmau ca banii ajung si pentru cumpararea unor bunuri mai scumpe. Doar 0,8 la suta dintre cetateni au declarat ca au tot ce le trebuie...