PSD este in continuare ca un bolnav in convalescenta. Liderii partidului incep abia acum sa-si revina din socul alegerilor, incercand sa gaseasca o solutie pentru ca partidul sa traverseze fara pierderi prea mari perioada opozitiei. Intrebarea din mintea tuturor este cine va conduce partidul, in anii urmatori.

Taberele sunt clar conturate, iar animozitatile dintre cei care il sustin pe Ion Iliescu si adeptii lui Adrian Nastase sunt din ce in ce mai evidente. Iliescienii spun ca Nastase este principalul vinovat de pierderea alegerilor, mai ales ca a avut tot ce si-a dorit la indemana, iar Iliescu l-a ajutat cat a putut.

Aliatii lui Nastase dau vina pe Iliescu, care a facut cateva gafe mari chiar inainte de alegeri si, ulterior, intre tururi, in perioada de formare a guvernului pesedist. Undeva in zona de mijloc sunt cei care joaca pe cont propriu, cum ar fi Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, persoane care au preferat sa stea deoparte stiind ca din lupta celor doi ar putea castiga un al treilea.

Din Vrancea lui Mitrea a ridicat insa glasul mai deunazi baronul Oprisan care a sustinut ca ar fi normal ca acei care au obtinut rezultate bune in alegeri sa fie si cei ce conduc partidul. Congresul este programat in luna februarie, dar pana atunci va mai avea loc o sedinta a Biroului Executiv al PSD, la care s-ar putea aduce in discutie tema alegerilor.

De altfel, in urma cu doua saptamani, mai multi senatori au cerut o discutie deschisa in legatura cu viitorul partidului si asumarea esecului electoral, dar ea a fost amanata pana la inceputul acestui an. Am intrebat cativa lideri ai partidului cum vad ei viitorul PSD si cine cred ca ar trebui sa conduca partidul.

Cele cateva raspunsuri arata ca sunt mai multe curente de opinie, nu numai in ceea ce priveste persoana presedintelui, dar si a felului in care trebuie sa functioneze partidul. Exista un singur punct comun: nevoia mai multor candidati pe buletinul de vot si o competitie reala in partid.

Ion Solcanu vrea reinfiintarea Delegatiei Permanente

Senatorul Ion Solcanu spune ca trebuie sa se revina la formula statutara, care presupune functionarea Delegatiei Permanente, inlocuita, in vara, cu Biroul de Coordonare: "Unii membri ai Biroului Coordonator se vor putea regasi in Delegatia Permanenta. Nu sunt de parere ca un partid aflat in opozitie trebuie sa aiba un numar mic de vicepresedinti.

Crede ca formula de 11 vicepresedinti raspunde si necesitatilor organizatorice. Acestia ar trebui sa coordoneze direct departamentele partidului".

In ce priveste alegerea presedintelui la Congres, Solcanu spune ca ar fi bine sa fie mai multi candidati, fiecare cu platforma lui: "Presedintele partidului trebuie sa aiba forta organizatorica, sa fie reprezentativ atat in interior, cat si in exteriorul tarii, sa fie o persoana dinamica si sa aiba capacitatea de a tine partidul unit".

Mihai Tanasescu vrea ca PSD sa convinga electoratul urban

Fostul ministru de Finante, actual deputat PSD, este convins ca romanii au nevoie de social-democratie, iar partidul sau este singurul capabil sa-i convinga de acest lucru. "Cred ca ar trebui sa avem o structura de conducere flexibila si adaptata, orientata mai mult catre cei care nu ne-au votat.

Trebuie sa facem in asa fel incat si electoratul urban sa creada in social-democratie", a spus Tanasescu, fara a dori sa-si dea cu parerea in privinta viitorului presedinte al PSD. Cu toata rezerva sa, el este cel care l-a criticat public pe Ion Iliescu in momentul gratierii lui Miron Cozma, declarand atunci ca nu vrea sa fie intr-un partid condus de Iliescu.

Mihai Tanasescu e convins ca partidul sau nu are nevoie doar de un presedinte, ci de o intreaga echipa.

Cristian Diaconescu vede un presedinte modern cu recunoastere europeana

Membru in Biroul Coordonator, Cristian Diaconescu a fost de parere ca PSD are nevoie urgent de modernizare. El spune ca primul pas este revenirea la statutul partidului, document care este "social-democrat, european si modern". Cat priveste viitorul presedinte al PSD, Diaconescu spune ca "cine va reusi sa implementeze valorile amintite trebuie mentinut in structurile de conducere.

Viitorul presedinte trebuie sa aiba o gandire social-democrata, moderna si sa fie o personalitate recunoscuta pe plan european".

Victor Ponta nu mai vrea liste facute in culise

Deputatul Victor Ponta are o viziune aparte despre noua formula de functionare a partidului. In opinia sa, presedintele si vicepresedintii trebuie sa aiba doar atributii politice si, impreuna, sa formeze un for de decizie politica. Atributiile executive, munca de fiecare zi ar urma sa revina secretarului general si secretarilor executivi. "Secretarii executivi n-au facut nimic pana acum.

Sa lucreze zi de zi, cate opt ore la partid. Departamentele lor ar trebui sa urmareasca tot ce se intampla in ministere si sa aiba reactii prompte." Ponta mai este nemultumit si de felul in care au lucrat pana acum structurile partidului: "In Biroul Executiv nimeni nu ne spunea dinainte ordinea de zi. De multe ori o aflam de la presa".

Aceeasi transparenta ar dori-o si la alegerile din congres.

Ponta intentioneaza sa candideze pentru functia de secretar general al partidului. "Sa nu se mai vina cu liste facute dinainte, care sa fie aprobate prin ridicare de mana. Credeti ca eu am fost fericit cand am fost ales asa vicepresedinte? Sa fie lasati toti cei care vor sa candideze, chiar si cei care stiu ca nu au nici o sansa".

Persoana viitorului presedinte al PSD nu poate fi alta decat Ion Iliescu sau Adrian Nastase. Ponta crede ca la ora actuala nu exista o a treia persoana care sa-i invinga: "In afara de unul din acestia, nu cred ca exista o alta varianta".