- Cu mai bine de doua luni inaintea alegerilor generale, prefectul de Arges Constantin Tamaga a fost strategic trimis in Parlament (doar avea un proces pe rol), inlocuindu-l pe deputatul PSD Dumitru Chirita. Locul de prefect detinut de Tamaga a fost incredintat de PSD lui Catalin Teodorescu de la PUR, pe-atunci aliatul PSD.

Dupa alegeri lucrurile au capatat alta intorsatura, PUR trecand la remorca Aliantei. In aceste conditii, Teodorescu revendica postul de prefect. Dar, si de cealalta parte, si reprezentantii Aliantei D.A. revendica functia de prefect, existand chiar doi candidati. St. D.A.

- In ultimele saptamani, formula pentru conducerea prefecturii galatene parea sa fie batuta in cuie: prefect Mihai Turcu de la PD, iar subprefect un liberal ales dintre Mihai Capra, Vasile Parlog, Marian Baila si Victor Dobre. Desi intelegerea parea batuta in cuie, acum liberalii incearca sa obtina si functia de prefect.

In economia acestui subiect, pedistii vin cu alte argumente: candidatul lor pentru functia de prefect, Mihai Turcu, are experienta in conducerea prefecturii pentru ca a fost subprefect de Galati in anul 2000 si are ascendentul de a fi promotorul aducerii unor investitii straine.

Se pare ca decizia finala va fi luata dupa ce vor fi invitati la Bucuresti toti cei patru lideri locali ai PNL, PD, PUR si UDMR, pentru a-si sustine argumentele si pentru a incheia pacea. Evident, o "pace rece".

- Initial, democratii si liberalii din cadrul Aliantei D.A. Sibiu urmau sa decida asupra celei mai bune variante de prefect intre Ion Ariton (fost director comercial la sucursala Petrom SA Sibiu) si Gheorghe Tuluc (fost viceprimar al Sibiului). Dar acum functia e ravnita si de PUR. "Toata procedura este blocata la nivel central, iar prefectii vor fi numiti in 7 ianuarie.

PUR ar trebui sa se multumeasca cu postul de vicepresedinte obtinut la Consiliul Judetean, pentru ca la Sibiu voturile au mers catre Alianta", a declarat Nicolae Neagu, unul dintre copresedintii Aliantei D.A. F.G.

- Pentru fotoliul de prefect al judetului Hunedoara se lupta nu mai putin de sase persoane, doua de la PNL si patru de la PD. Din datele oficiale, la ora actuala in cursa se afla Dan Pricajan, directorul unei firme din Orastie, si Victor Bucalet, director in cadrul unei societati din Hunedoara si consilier judetean, ambii propusi de Filiala judeteana Hunedoara a PNL.

De asemenea, pentru aceeasi functie mai sunt propusi, de la PD Hunedoara, Cristian Vladu, directorul comercial al Regionalei CFR Timisoara, Vasile Iorgovan, de profesie informatician, juristul Marian Mihalache si Dorin Gligor, directorul unei firme din localitate.

- Singurul nume nominalizat pana acum sa ocupe functia de prefect al judetului Bistrita-Nasaud este cel al liberalului Sabin Iliesi, liderul judetean al PNL. In cazul in care nu ar obtine fotoliul dorit, acesta ar putea fi numit subprefect.

In tabara democratilor lucrurile s-au cam complicat de cand Ioan Andreica, vicepresedinte PD la nivel judetean si omul de baza al liderului Ioan Oltean, a picat la vot.

Desi a fost desemnat initial, Andreica a fost inlocuit cu Liviu Rusu, fostul primar al orasului Sangeorz-Bai, care, desi este si el un fel de numarul doi in partid, nu se bucura de prea multa simpatie, dar a fost ales prin vot secret de catre membrii Biroului Judetean de Conducere al PD Bistrita-Nasaud..

- Lupta pentru prefectura este in aceste zile extrem de aprinsa in tabara liberalilor timisoreni, unde exista tensiuni mai vechi.

Pentru functia de prefect, in carti sunt patru PNL-isti, toti figuri vechi in administratia locala: Ovidiu Draganescu, in prezent vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis (CJT), si mai vechiul sau "inamic" Viorel Coifan, fost sef al CJT si fost parlamentar de Timis, respectiv Dan Bara, ex-secretar general al Prefecturii, si Liviu Borha, fost primar al Timisoarei pana in 1992.

Mai nou insa a aparut inca un nume pe lista candidatilor PNL pentru fotoliul de prefect. Este vorba despre fostul senator Ion Paun Otiman, cotat cu cele mai multe sanse pe motiv ca ar fi sustinut de lideri importanti de la nivel central.

- Postul de prefect si cel de subprefect in judetul Cluj sunt negociate intre PNL si PD la pachet cu posturi de secretar de stat si de sefi de agentii guvernamentale. Potrivit protocolului de infiintare a Aliantei "D.A.", functia din fruntea Prefecturii ar urma sa revina PD, pentru ca liberalii au primit fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean.

Cu toate acestea, fiecare partid a facut nominalizari pentru posturile din administratia judeteana.

-= Postul de perfect al judetului Arad continua sa fie disputat de PNL si UDMR, dar nici PUR nu renunta. Un lucru e cert: PNL Arad nu accepta prefect numit de UDMR.

Candidatii la Prefectura Iasi au decapitat o filiala intreaga

Ieri dupa-amiaza, fruntasul liberal Eugen Ticau, aflat in cursa pentru Prefectura Iasi, a anuntat schimbarea intregii conduceri a PNL Iasi si inlocuirea cu o echipa noua. In fapt, profitand de demisiile unor membri ai biroului permanent, s-a numit un comitet interimar care va conduce filiala pana la Delegatia Permanenta a PNL Iasi.

Conducerea acestei echipe a fost preluata de profesorul iesean Aurel Stan, secondat de Eugen Ticau, candidat pentru Prefectura Iasi, Mihail Mihailovici Vlasov si profesoara Camelia Gavrila, consilier municipal PNL. Actiunea s-a incercat a fi minimalizata chiar de noul presedinte al PNL Iasi. "Este un eveniment banal din viata oricarei organizatii de partid.

Comitetul teritorial PNL a constatat ca jumatate din biroul permanent demisionase si nu se putea desfasura activitatea. A fost numit un comitet format din 10 persoane dintre care eu am fost propus presedinte", a declarat profesorul Aurel Stan. Comitetul PNL a afirmat raspicat sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu pentru postul de presedinte al Partidului National Liberal la congresul patidului.

In privinta celor patru demnitari de Iasi, dintre care face parte si deputatul Relu Fenechiu, pana ieri presedintele PNL Iasi, s-a nuantat faptul ca "vor fi cooptati cu siguranta in noua conducere ce va fi votata de Delegatia Permanenta a filialei". Nu s-a spus nimic despre ramanerea pe functii...