Generalul Tudor Tanase, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a precizat, ieri, ca telefoanele speciale din cabinetul premierului Tariceanu nu au functionat in momentul in care premierul si-a preluat biroul deoarece nu a exista o solicitare din partea personalului administrativ care deserveste cabinetul primului ministru.

"Functionarera sistemelor de comunicatii speciale se face in baza unor reglementari aprobate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. In momentul in care un demnitar paraseste postul, sistemele de comunicatii speciale sunt intrerupte si bagate in conservare pana cand primim o solicitare de redeschidere a acestor cai de comunicatii secretizate", a precizat generalul Tanase.

Intrebat de ce nu i s-a comunicat noului premier, Calin Popescu Tariceanu, ca trebuie sa solicite redeschiderea liniilor telefonice speciale, directorul STS a declarat ca "domnul prim-ministru a mai fost ministru" si ca in cadrul Guvernului exista personal care stie foarte bine "cum se procedeaza".

El a mai spus ca persoanele din administratie ar fi trebuit sa-l avizeze pe Tariceanu ca este necesar sa solicite redeschiderea liniilor telefonice speciale.

Tudor Tanase a mai spus ca la Palatul Cotroceni liniile speciale ale presedintelui nu au fost inchise. El a spus ca nu a fost o situatie similara cu aceea de la Palatul Victoria, deoarece Ion Iliescu l-a asteptat pe Traian Basescu la Cotroceni pentru predarea mandatului si s-a realizat continuitatea.

Directorul STS a declarat ca la preluarea functiei de premier interimar de catre Eugen Bejinariu nu s-a solicitat inchiderea, respectiv redeschiderea liniilor telefonice speciale ale primului-ministru.

Tanase a precizat, de asemenea, ca nici o linie telefonica speciala de la Guvern nu a fost transferata la Camera Deputatilor.

Intrebat daca este posibil ca liniile telefonice speciale de la Palatul Victoria sa nu fi functionat in data de 30 decembrie din cauza ploii, asa cum a sustinut Bejinariu, directorul STS a declarat ca se pot produce avarii la retelele speciale, dar ca Serviciul dispune de "rute alternative, pe care se pot restabili operativ comunicatiile".

Cu toate acestea, generalul Tudor Tanase nu a putut oferi, ieri, toate amanuntele tehnice privind incidentul de la Palatul Victoria, anuntand ca in zilele urmatoare, Serviciul de Telecomunicatii Speciale va emite un comunicat oficial de presa.