Comisia Europeana la Bucuresti aminteste ca in cazul in care exista dovezi clare ca, pana la data aderarii stabilita pentru 1 ianuarie 2007, stadiul pregatirilor pentru adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar in Romania indica riscul serios ca aceasta tara sa fie in mod evident nepregatita pentru satisfacerea cerintelor pe care le implica statutul de membru, intr-un numar de sectoare de

activitate importante, Consiliul poate decide ca aderarea sa fie amanata cu un an, pana la 1 ianuarie 2008.

Conditii specifice pentru Romania

Consiliul va decide ca aderarea sa fie amanata in unanimitate, in baza unei recomandari facute de catre Comisia Europeana.

Consiliul poate decide, cu majoritate calificata si in baza unei recomandari facute de catre Comisie, sa amane aderarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2008.

In cazul in care au fost observate deficiente majore in indeplinirea de catre Romania a unuia sau a mai multor angajamente si cerinte ce fac referire la 4 aspecte specifice legate de capitolul Concurenta si la 7 aspecte ale capitolului Justitie si Afaceri Interne.

Concurenta

Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti reaminteste ca trebuie intarite, fara intarziere, mecanismele de urmarire a ajutoarelor de stat.

In plus este necesar controlul real al Consiliul Concurentei asupra oricarui potential ajutor de stat.

Romania este indemnata sa respecte angajamentului si l-a asumat de a nu acorda sau plati nici un ajutor de stat combinatelor siderurgice vizate in cadrul Strategiei Nationale de Restructurare, incepand cu data de 1 ianaurie 2005 si pana la 31 decembrie 2008, precum si respectarea deciziei ca sumele alocate ca ajutoare de stat sa fie hotarate in

contextul Protocolului 2 din cadrul Acordului European.

Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti reaminteste Romaniei ca trebuie sa aloce mijloacele financiare adecvate si resurse umane calificate Consiliului Concurentei.

Justitia si Afacerile interne

Romania trebuie sa aplice fara intarziere Planul de Actiune Schengen, sa atinga unui grad ridicat de control si supraveghere la viitoarele granite externe ale Uniunii Europene si sa dezvolte si aplice unui Plan de Actiune si o Strategie actualizata si integrata pentru reforma sectorului judiciar.

Romania trebuie sa accelereze lupta impotriva coruptiei la nivel inalt sa realizeze unui audit independent al rezultatelor si impactului generate de actuala Strategie Nationala Anticoruptie, precum si revizuirea pana la sfarsitul anului 2005 a procedurii penale.

Delegatia Comisiei Europene reamiteste ca Romania trebuie sa adopte pana in martie 2005 a unui cadru legal clar cu privire la indatoririle jandarmeriei si politiei si la cooperarea dintre acestea.

Totodata trebuie sa dezvolte si aplice o strategie multianuala coerenta de lupta impotriva crimei organizate.