Presedintele Traian Basescu a acordat ziarului Adevarul un interviu in care se pronunta in favoarea alegerilor anticipate.

Conform unui promo difuzat aseara la TVR 1, Traian Basescu a declarat ca alegerile anticipate constituie o varianta pentru o situatie de criza.

Seful statului si-ar dori "anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR".

Ev. Zilei spune ca Basescu nu se impaca deloc cu gandul ca Senatul si Camera Deputatilor sunt conduse de doi pesedisti, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Presedintele Romaniei a mai spus ca PD si PNL ar trebui sa fuzioneze.

Jurnalul National apreciaza ca, prin declaratiile facute, Traian Basescu deschide usa crizei politice. PUR crede ca este o gluma, ceilalti parteneri de guvernare sunt rezervati, informeaza Realitatea TV.

Basescu vrea anticipate

articol preluat din Evenimentul Zilei

Basescu crede ca partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile daca ar demara procedurile legale “pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere” ale parlamentului, avind in vedere ca Vacaroiu si Nastase au fost alesi cu voturile decisive ale PUR.

Presedintele a mai afirmat ca, in opinia sa, PNL si PD ar trebui sa fuzioneze intr-un singur partid.

Dupa acordarea interviului, Traian Basescu

l-a invitat pe redactorul-sef al cotidianului “Adevarul” si presedinte al Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, la restaurantul “UpTown”, la un dejun.

Cu doua ore inaintea intilnirii, agenti ai SPP au verificat mincarea, incinta si parcarea localului. Basescu a vazut-o la o masa pe Monica Birladeanu, careia i-a urat “Pofta buna!”.

Basescu vrea anticipate!

Presedintele Traian Basescu a acordat ziarului “Adevarul” un interviu in care admite ca nu este un adversar al ideii alegerilor anticipate.

Traian Basescu a declarat ca alegerile anticipate constituie o varianta pentru o situatie de criza si ca este “un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR”.

In interviu, conform Mediafax, Basescu a mai spus ca ar trebui declansata o ancheta parlamentara asupra modului in care s-au desfasurat alegerile generale, pentru ca “nimeni nu mai trebuie sa gindeasca vreodata in Romania ca vointa electoratului poate fi masluita”.

Revenind la PUR, Traian Basescu este de parere ca partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile daca ar demara procedurile parlamentare legale “pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere”, avind in vedere ca Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase au fost alesi in fruntea Senatului si Camerei Deputatilor cu voturile decisive ale PUR.

In interviu, Traian Basescu a mai afirmat ca, in opinia sa, trebuie sa se faca fuziunea PNL-PD. Seful statului a adaugat ca un singur sef de servicii secrete nu va fi schimbat.

Ce se poate reprosa PUR

Partidul lui Voiculescu a avut o pozitie duplicitara in ceea ce priveste aliantele. In primavara, a fost dusmanul PSD si s-a prezentat singur la alegerile locale. In turul doi al alegerilor locale, PUR a mers, in general, pe mina Aliantei.

La alegerile generale a intors foaia, constituind Uniunea PSD+PUR, pe listele careia a obtinut 30 de locuri in parlament si oarece facilitati acordate prin bunavointa guvernului PSD. PUR a ramas alaturi de Nastase si de Iliescu pina spre finalul lunii decembrie 2004.

Pe 20 decembrie, cu voturile PUR, dar si cu mascarada votului pseudosecret, Nastase si Vacaroiu au fost instalati in fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. In fine, PUR “intoarce armele” inca o data pe 26 decembrie, premierul desemnat la acea vreme, Calin Popescu-Tariceanu, anuntind cooptarea partidului lui Voiculescu in arcul guvernamental.

O zi mai tirziu, presedintele PUR anunta nonsalant ca formatiunea sa nu a semnat si nu va semna in viitor protocoale cu nimeni, pentru ca PUR este “independent”.

Reactii la cald

Deputatul Eugen Nicolaescu, purtator de cuvint al PNL, a apreciat drept salutara pozitia presedintelui Traian Basescu in legatura cu varianta fuziunii PNL-PD. “Cred ca fortele politice vor da dovada de intelepciune in abordarea acestui subiect”. Liderul PD Radu Berceanu considera la rindu-i ca “fuziunea este necesara”. Berceanu a precizat: “Eu cred intr-o unificare, nu intr-o fuziune.

Cele doua formatiuni sint sensibil egale, deci fuziunea e mai complicata, cine sa absoarba pe cine?”. Cei doi lideri nu s-au referit, in declaratiile oferite, la temele alegerilor anticipate si onorabilitatii PUR. A facut-o insa purtatorul de cuvint al Partidului Umanist, Bogdan Pitigoi. El a spus aseara: “Cred ca e o gluma sau o forma scoasa din context.

Altfel, Basescu este de doua ori mai imoral pentru ca a acceptat alianta cu PUR”.

Ev. Zilei - 6 ianuarie 2005

Traian Basescu deschide usa crizei politice

articol preluat din Jurnalul National

La cinci zile dupa efuziunea Revelionului (foto), Traian Basescu face afirmatii incendiare intr-un interviu acordat ziarului Adevarul. Basescu, citat de Mediafax, ar fi declarat ca vrea alegeri anticipate pentru a scoate PUR de la guvernare.

Presedintele Romaniei se pronunta intre altele pentru declansarea procedurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Pe aceeasi linie a declaratiilor socante, intervievatul doreste ca PNL si PD sa devina un singur partid si anunta ca doar un singur sef de serviciu de informatii isi va pastra postul.

Opiniile citate deschid o criza politica dupa modelul din 1997, cand Traian Basescu a produs caderea Guvernului Ciorbea in urma unui interviu in presa scrisa.

INTERVIU - Seful statului vrea alegeri anticipate "imediat"

Presedintele Traian Basescu a lansat ieri o bomba politica – in stilul cu care a obisnuit deja – declarand intr-un interviu acordat ziarului Adevarul ca ar trebui sa se faca imediat alegeri anticipate.

OANA STANCU, GABRIELA ANTONIU

"Sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", a declarat Traian Basescu, fragmentul din interviu fiind citat ieri seara de TVR. "Ce, credeti ca-i face rau Guvernului sa fie impins de la spate?" este un alt citat din interviul acordat de presedinte.

Seful statului s-a mai pronuntat pentru declansarea procedurii parlamentare in vederea schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si pentru fuziunea PNL-PD.

In interviu, Basescu a mai spus ca trebuie facuta o ancheta parlamentara asupra modului in care s-au desfasurat alegerile, pentru ca "nimeni nu mai trebuie sa gandeasca vreodata in Romania ca vointa electoratului poate fi masluita" si a mai anuntat ca un singur sef de servicii secrete nu va fi schimbat.

CRIZA "PROVOCATA". Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a confirmat ieri-seara ca seful statului a acordat in cursul zilei un interviu cotidianului Adevarul, in care a afirmat ca este "un sustinator al alegerilor anticipate, pentru ca Guvernul se afla intr-o situatie dificila".

"Pe de alta parte, presedintele a precizat ca alegerile anticipate sunt o solutie pentru o situatie de criza politica, iar acum nu suntem intr-o situatie de criza politica si ea nu trebuie provocata atat timp cat Guvernul poate sa-si atinga obiectivele", ne-a declarat Adriana Saftoiu.

PUR. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, a declarat aseara, ca reactie la afirmatiile facute de Traian Basescu, ca acesta se poate considera de doua ori imoral acceptand ideea ca s-a aliat cu persoane pe care le considera imorale. Pitigoi a precizat ca nu a vazut interviul. El a opinat ca ar putea fi vorba si despre o fraza scoasa din context.

"Cred ca ori este o gluma, ori o fraza scoasa din context", a afirmat Pitigoi.

PNL. Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, a refuzat sa comenteze declaratiile lui Traian Basescu privind alegerile anticipate. Personal, el considera ca pana la 31 mai e nevoie de munca foarte multa pentru atingerea obiectivelor integrarii.

El admite insa ca, daca programul de guvernare al Aliantei nu va fi pus in practica, ideea lui Basescu privind alegerile anticipate ar fi buna. De altfel, el a recunoscut ca procedurile pentru declansarea anticipatelor depasesc data de 31 mai. Cat priveste fuziunea PNL-PD, Nicolaescu e bucuros ca o idee mai veche este sustinuta si de seful statului.

In opinia sa, "fuziunea este normala" si cu cat va avea loc mai repede, cu atat mai repede se va naste si un puternic partid de centru-dreapta. Pentru deputatul PNL, "repede" inseamna sfarsitul acestui an, inceputul lui 2006, pentru ca noul partid sa aiba timp sa se consolideze in perspectiva alegerilor din 2008.

Desi admite ca sunt voci potrivnice fuziunii in ambele partide, Nicolaescu e optimist si apreciaza ca exista suficienta intelepciune in ambele partide pentru a nu se crea conflicte inutile. Personal, deputatul liberal apreciaza ca PNL are capacitatea sa gestioneze un asemenea proiect.

"Nu e cazul ca cineva sa creada ca are muschii mai mari", a spus Nicolaescu referindu-se la posibilitatea ca fie liberalii, fie democratii sa sustina ca noul partid sa se numeasca PD sau PNL. Presedintii PD si PNL au refuzat sa comenteze afirmatiile lui Basescu.

"Am convenit cu colegii ca pana maine, cand vom vedea interviul, nu facem nici o declaratie", a spus Emil Boc, liderul interimar al PD. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, ne-a transmis si ea ca primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, presedinte al PNL totodata, "urmeaza sa faca maine (n.r. – azi) o declaratie".

CRIZA CIORBEA

Traian Basescu a mai declansat o criza politica in decembrie 1997, dupa doar un an de guvernare a Coalitiei CDR-USD-UDMR.

Pe 28 decembrie, ministrul Basescu acorda un interviu Evenimentului Zilei, in speta actualului sau consilier pe probleme de politica interna, Claudiu Saftoiu, in care afirma ca "Guvernul nu are forta sa-si asume marile decizii", ca "Sunt inadmisibile sedintele de 8 sau 12 ore, in care se bat campii", ca "Presedintele a scapat boii in lupta anticoruptie, in care nu are atributiuni" sau ca

"PNTCD este un partid desuet". PD va iesi primul de la guvernare, mai anunta Basescu, un gest care s-a si produs. Mai intai, Victor Ciorbea ii cere demisia lui Traian Basescu pentru declaratiile facute in interviu. Pe 30 decembrie, Basescu demisioneaza. PD trebuie sa desemneze un nou ministru. Acesta este, surpriza, tot Basescu. Ceilalti membri ai Coalitiei nu accepta.

Pe 29 ianuarie, ministrii PD isi depun in bloc demisiile din guvern, anexand o motivatie in zece puncte asupra gestului lor. PD iese de la guvernare. Dupa o luna de criza si de negocieri esuate in sanul Coalitiei, pe 26 februarie, Victor Ciorbea demisioneaza. PD va reveni la guvernare intr-un nou cabinet, condus de Radu Vasile.

PREVEDERI

Procedurile constitutionale pentru declansarea alegerilor anticipate sunt foarte greoaie.

Exista doua variante: fie ca Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze, fie ca in Parlament sa se adopte o motiune de cenzura, ceea ce ar conduce la caderea Guvernului.

Potrivit articolului 110 din Constitutie, Guvernul este demis la data retragerii de Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.

Articolul 106 prevede ca functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege. Ca urmare, se ajunge la formarea unui nou guvern, care trebuie sa primeasca votul de incredere al Parlamentului.

Daca la vot nu s-a intrunit majoritatea parlamentara, legea fundamentala prevede la articolul 89 ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin

doua solicitari de investitura". Ca urmare a dizolvarii Parlamentului, se organizeaza alegeri legislative anticipate.

In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data, mai prevede Constitutia. (Gabriela Antoniu)

Jurnalul National - 6 ianuarie 2005

PUR crede ca este o gluma

Declaratiile facute de Traian Basescu referitoare la alegerile anticipate ca mijloc de a scapa de umanisti nu au ramas fara ecou. Purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Pitigoi, considera ca presedintele Romaniei da dovada de imoralitate pentru ca a consmitit cooptarea la guvernare a unui partid pe care il credea imoral.

Ceilalti parteneri de guvernare sunt destul de reticenti in a comenta declaratiile Presedintelui Romaniei. Deocamdata, singurii care au ascceptat sa-si spuna pozitia au fost liberalii si reprezentantii UDMR.

Dupa ce Traian Basescu a castigat alegerile, a inceput sa fie vehiculata informatia ca PD este dispus sa renunte la sprijinul PUR pentru formarea guvernului si a majoritatii parlamentare, chiar daca un astfel de ajutor era destul de pretios. Acest lucru nu s-a intamplat si PUR, la fel ca si UDMR, a adus Aliantei PNL-PD voturile necesare pentru ca actulul Guvern sa treaca de votul Parlamentului.

Analistii politici au comentat la acea vreme ca, in ipoteza declansarii unor alegeri anticipate, PUR nu ar putea sa intre in Parlament fara a se coaliza cu o alta formatiune politica.

Ideea declansarii imediate a unor alegeri anticipate pentru ca PUR sa iasa de la guvernare a fost privita cu reticenta de partenerii de guveranre ai umanistilor.

Realitatea TV