Impartirea functiilor de prefect se dovedeste o misiune extrem de dificila pentru Alianta PNL-PD. Necesitatea de a satisface si pretentiile UDMR si PUR, dar mai ales interesele concurente ale liderilor locali ai celor 4 partide, face numirea prefectilor si mai complicata.

Pentru a descilci nodul prefecturilor, liderii Aliantei au decis sa le propuna umanistilor si maghiarilor sa accepte regula ca in judetul unde unul dintre partide detine functia de presedinte al Consiliului Judetean sa nu o primeasca si pe cea de prefect.

Prefectii UDMR, refuzati in toate judetele

Principalele razboaie se poarta cu UDMR. Liderii Aliantei PNL-PD Arad i-au cerut lui Tariceanu sa numeasca un reprezentant al lor la conducerea Prefecturii, nu unul al UDMR. Pe plan local, cele doua filiale au stabilit ca postul de prefect sa le revina liberalilor.

Aceeasi situatie se inregistreaza in Harghita, unde 4 candidati din PNL, doi din PD si unul din UDMR isi disputa postul de prefect. Nici la Covasna conflictul dintre liderii Aliantei si cei ai UDMR nu a fost dezamorsat. Marti seara, Tariceanu a avut discutii indelungate cu o delegatie a liberalilor covasneni, pentru a-i convinge sa accepte situatia.

El a fost silit sa duca munca de convingere si cu filiala PNL Teleorman, judet care, conform ultimelor negocieri, a ajuns pe harta UDMR.

Umanistii, nedoriti

Nici pretentiile umanistilor nu sint acceptate cu entuziasm de parteneri. La Bacau, prefectura este rivnita de toata lumea. Trei liberali, doi democrati si un umanist se lupta pentru nominalizare. Nici la Buzau, alt judet rivnit de PUR, PNL si PD nu s-au dat la o parte din fata umanistilor.

In final ieri seara se parea ca liberalii cistigasera partida dupa ce PD renuntase sa mai revendice postul, iar candidatul umanist fusese retras. Acestuia i s-a reprosat ca in noaptea alegerilor parlamentare a topait cu picioarele pe un banner al Aliantei D.A., alaturi de prefectul pesedit Ion Vasile.

Liberalii vasluieni sint siguri ca vor obtine postul de prefect pentru Paul Toderica, dar umanistii il doresc si ei. Cei mai incrincenati pentru obtinerea prefecturii sint umanistii din Brasov. Candidatul lor este Radu Lisenche, fost camarad de UTC cu George Copos, care este si principalul sustinator.

Pentru respingerea lui Lisenche s-au pronuntat nu numai liberalii si democratii din Brasov, dar si o serie de reprezentanti ai societatii civile locale, care au protestat fata de posibila numire la prefectura a „unui fost activist PCR“.

Competitia liberala

Conform unor intelegeri locale, PNL are sansele cele mai mari sa obtina functia de prefect in Suceava, Vaslui, Alba, Constanta, Giurgiu, iar PD - in Dimbovita, Cluj, Sibiu si Caras-Severin. Dupa ce era vorba sa fie cedata UDMR, Prefectura judetului Olt va reveni, totusi, Aliantei, dar nu se stie daca PNL sau PD, drept pentru care sint 3 propuneri, una de la PD si doua de la PNL.

La Timis, concureaza fostii parlamentari liberali Viorel Coifan, Ioan Paun Otiman si Ovidiu Draganescu. La Alba, sint 5 liberali dornici s-o ocupe. Lupta pentru prefectura a impartit filiala PNL Iasi in doua tabere, fiecare dintre ele sustinind un candidat. Prefectul de Cluj va fi din PD, insa in acest moment exista mai multi democrati care ar dori sa ocupe functia.