Milioane de oameni din Europa au pastrat miercuri trei minute de tacere in memoria celor 150.000 de persoane ucise in Asia de tsunami.

Momentul de reculegere, propus saptamana trecuta de presedintia luxemburgheza a Uniunii Europene, a inceput in Marea Britanie la ora 12.00 GMT, iar in restul Europei la 11.00 GMT.

In Germania, bursa de la Frankfurt s-a oprit din tranzactii, in timp ce pe strazile capitalei Suediei, Stockholm, circulatia masinilor a incetat, iar la Paris trecatorii s-au oprit pe strazi pe perioada celor trei minute de reculegere.

In Marea Britanie, pe cladirile guvernamentale si la Palatul Buckingham au fost arborate drapele in berna.

Un purtator de cuvant al Palatului a confirmat ca si in cadrul casei regale a fost respectat momentul de reculegere.

Primul ministru Tony Blair a tinut momentul de reculegere in cadru privat la Downing Street.

Domnul Blair a spus ca guvenrul britanic va sfarsi prin a acorda ajutoare de "sute de milioane" de lire sterline tarilor lovite de tsunami.

Pe de alta parte, Comitetul de Urgenta pentru Dezastre, care grupeaza 12 organizatii filantropice din Marea Britanie, a spus ca apelul sau va avea in final drept rezultat contributii publice de peste 100 de milioane de lire, in care nu sunt incluse donatiile directe catre organizatii individuale.

Guvernul a alocat pana acum 50 de milioane de dolari tarilor afectate de tusnami, dar a promis sa ajunga la paritate cu suma stransa de public.