Abonamentele Romtelecom se vor majora, incepand cu 1 februarie, in medie cu 34,1 la suta, in timp ce tarifele pentru apelurile interjudetene la orele de varf se vor reduce in medie cu 10 la suta, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (Anrc).

De asemenea, tarifele pentru apelurile catre retelele publice mobile se vor reduce cu 3,4 la suta, iar cele pentru apelurile internationale cu 9,1 la suta.

Potrivit Anrc, abonamentul social se va scumpi de la 1,8 euro la 3,5 euro pe luna, abonamentele pentru linie telefonica principala (Ltp) fara convorbiri incluse, in retele automate, de la 3,31 euro la 4,9 euro (linie individuala) si respectiv de la 2,4 euro la 4 euro (linie cuplata), abonamentele pentru Ltp cu 0,8 euro convorbiri incluse - de la 4,1 euro la 5,7 euro si respectiv de la 3,2 euro

la 4,8 euro, iar cele pentru Ltp cu 1,65 euro convorbiri incluse - de la 4,9 euro la 6,4 euro si respectiv de la 4 euro la 5,5 euro.

Totodata, va fi introdus un nou tip de abonament, Ltp cu 20 de minute incluse - apeluri intrajudetene in afara perioadei de varf, in reteaua automata Romtelecom - cu tarife de 5 euro si de 4,1 euro pentru linie individuala si respectiv linie cuplata.

Aceasta rebalansare a tarifelor Romtelecom este cea de-a treia efectuata de operatorul de telefonie fixa, aprobata de Anrc, prima avand loc 2 octombrie 2003, cu o crestere medie de 15,35 la suta a abonamentelor pentru persoane fizice, concomitent cu o reducere a tarifelor la apelurile internationale cu 17 la suta.

Cea de-a doua majorare a tarifelor a avut loc la 30 aprilie 2004, cu un procent de majorare a abonamentelor telefonice cu opt la suta, o majorare a tarifelor la apelurile locale cu noua la suta si a tarifelor pentru acces Internet cu noua la suta. Atunci a avut loc si o reducere cu 20 la suta a apelurilor interjudetene si cu 13 la suta la apeluri internationale.

Primele doua solicitari de majorare a tarifelor depuse de Romtelecom la Anrc s-au bazat pe criterii calitative, in functie de efectele concurentei asupra veniturilor Romtelecom, pe baza unei decizii emise de Anrc.

Ultima solicitare de majorare a tarifelor Romtelecom, a fost prima argumentata la Anrc cu informatii de cost bazate pe decizia Anrc si a fost insotita si de un raport al unui auditor realizat in conformitate cu standardele internationale de audit, care justifica o majorare a tarifelor la abonamentele Romtelecom pentru a permite obtinerea unei rentabilitati a capitalului, capabila sa stimuleze

investitiile in infrastructura.