Sa ne amintim: o mina de „analisti ai neamului“ si o mina de oameni politici au clamat decesul societatii civile din Romania, argumentul lor fiind acela ca minimum doua nume grele ale acesteia, Monica Macovei si Renate Weber, s-au angajat, declarat, de partea noii Puteri.

Partea buna a acestei luari de pozitie este ca, pina sa-i cinte prohodul, sus-amintitii au recunoscut ca societatea civila exista in Romania. Asta dupa ce, in repetate rinduri si articole, incercau sa convinga opinia publica de contrariu. Partea proasta e ca analistii si politicienii cu pricina nu-si dau seama ca anuntul lor e cam stupid.

Daca multe detalii nu sint clare cu privire la alegerile din toamna anului trecut, un fapt este sigur: victoria celor care sint acum la putere este una a inteligentei impotriva prostiei. Rolul principal in obtinerea acesteia ii apartine societatii civile. E, de fapt, prima data in istoria postcomunista a Romaniei cind societatea civila a demonstrat ca are putere asupra Puterii.

Acest aspect, extrem de important, ar putea fi semnul clar ca in Romania incepe normalitatea si ca tranzitia e pe terminate.

Un om, spune o pilda celebra, poate minca peste in doua feluri. Daca primeste pe de-a moaca sau daca este ajutat sa invete cum sa-l pescuiasca. Votul din noiembrie si decembrie arata faptul ca oamenii nu mai vor sa primeasca pesti de pomana.

E bine sa amintim in acest context ca un crez al celui din nou mult blamat de catre personaje compromise, George Soros, este urmatorul: ajuta-i pe oameni sa se ajute! Marea victorie a societatii civile (din ce in ce mai constienta de sine) este aceea ca i-a ajutat pe oameni sa invete sa se ajute singuri.

Cioclii societatii civile romanesti mai fac o confuzie: ei confunda societatea civila cu reprezentantii ei. Societatea civila e o societate, o comunitate de interese si nu doar o suma mica de individualitati. Pe de alta parte, trebuie observat ca bocetele la catafalcul inexistent al societatii civile ascund si o retorica murdara si prapastioasa.

Chipurile, prin prezenta Renatei Weber in staff-ul presedintelui Basescu, Soros si-ar implementa politicile sale imperialiste. Biete minti bolnave purtatoare de asemenea idei, cum spuneam si mai sus, putine, dar fixe!

Ar mai fi ceva: rostul prezentei societatii civile la putere poate fi si cel de a tempera excesele Puterii chiar la ea acasa. E o chestiune care insa ramine de demonstrat prin fapte.