Liderul PUR, Dan Voiculescu, a declarat intr-un interviu acordat BBC ca ia in calcul o iesire de la guvernare, ca urmare a luarilor de pozitie exprimate de presedintele Traian Basescu in “Adevarul”.

Pentru că, in primul rand, nu e o atitudine de om politic şi in al doilea rand nu e o atitudine de om responsabil. Domnul preşedinte Băsescu m-a rugat personal să accept să intrăm in acest guvern, motivand nevoia de linişte şi de stabilitate politică.

Şi dumneavoastră nu doreaţi să intraţi la guvernare?

Nu. Noi am fi dorit să sprijinim un guvern, chiar dacă era minoritar, atata timp cat era un guvern care continua o politică care ne ducea la integrarea in Uniunea Europeană.

Şi dacă vedeţi ostitilatea aceasta din partea lui Traian Băsescu, de ce nu vă retrageţi din guvern?

Probabil că asta o să facem. Maine (nr. vineri) avem biroul politic, sambătă avem biroul permanent şi cred că hotărarea organului colectiv de conducere a Partidului Umanist va fi să ne retragem de la guvernare.

Şi păstraţi vreo pică faţă de Călin Popescu Tăriceanu, să zicem, şi guvernul lui care ramane fără PUR?

Nu.

Deci una e ce spune Traian Băsescu şi alta este relaţia cu guvernul...

Noi nu avem o relaţie decat cu electoratul nostru şi cu poporul roman. Nu ne interesează decat stabilitatea politică şi ca Romania să meargă inainte.

Nu avem vendete poltice cu nimeni, dar nu putem să nu fim surprinşi de atitutinea iresponsabilă a unui om care afirmă că doreşte alegeri anticipate pentru a scăpa de un partid parlamentar. Aceasta e o imixtiune nepermisă a unui preşedinte de stat in democraţie.

Dar chiar aşa ar sta lucrurile? Adică, dacă ar fi alegeri anticipate, PUR-ul ar fi cumva in pericol de a nu intra in Parlament?

Nu. Noi, dacă vor fi alegeri anticipate, vom participa pe liste proprii şi avem convingerea că electoratul roman ne va vota astfel incat să fim şi in eventualul nou parlament.

Asta chiar şi in situaţia in care sunteţi perceput, cum spune şi Traian Băsescu, ca un partid care face alianţe cand cu unii cand cu alţii. Cand cu PSD, cand cu PNL-PD.

Nu. Electoratul va vedea că nu vom face alianţe cu nimeni.

Eu spun de ce a văzut pană acum...

Lumea trebuie să inţeleagă că la alegerile locale nu am făcut nici un fel de aliaţă cu nimeni. Am participat pe liste proprii şi am luat 6.4 la sută. Acesta e cu adevărat Partidul Umanist din Romania, un partid care are intre 6 şi 7 la sută din electoratul roman, respectiv un milion şi jumătate de alegători.

Dar eu zic cand aţi intrat in Parlament. Acum 4 ani aţi intrat sub umbrela PSD-ului, acum practic la fel.

Dumneavoastră spuneţi că orice fel de alianţă electorală inseamnă neseriozitate politică?

Nu. Dar chiar din partidul dumneavoastră au fost persoane care au spus "să intram pe picioarele noastre ca să dovedim că putem face asta şi să nu ne băgăm sub aripa PSD-ului."

A fost vorba de o hotărare a Consiliului Naţional format din 400 de membri, din care 120 au votat pentru a merge singuri, iar 220 au votat pentru a merge intr-o alianţă cu PSD-ul.

Am inţeles. Una peste alta, domnule Voiculescu, dumneavoastră respingeţi percepţia că declaraţia preşedintelui Băsescu e provocată şi de imaginea de partid neserios al PUR.

Incă o dată. Domnul Băsescu m-a implorat, cuvantul e corect, aşa a spus, "vă implor veniţi langă noi la guvernare ca să avem stabilitate politică".