Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a savarsit prima imixtiune grosolana in sfera puterii judecatoresti, incercand sa incalce atributiile exclusive ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de publicarea pe pagina de web a Ministerului Justitiei a unui formular prin care cetatenii pot trimite petitii ministerului.

Lectura atenta a acestui formular arata ca reclamatiile nu vizeaza probleme care sunt de competenta Ministerului Justitiei, mai precis conditiile insalubre din salile de judecata, lipsa toaletelor din tribunale, legislatie depasita de realitatile economice etc. -, ci activitatea profesionala a judecatorilor si procurorilor.

De patru luni de zile - ca urmare a presiunilor venite din partea Uniunii Europene - ministrul Justitiei a trebuit sa renunte la controlul efectiv asupra magistratilor, acesta trecand in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Se pare ca doamna Monica Macovei ori nu cunoaste, ori ignora acest lucru - ultima varianta fiind cea mai probabila pentru ca, pe vremea cand era doar un reprezentant al societatii civile, a militat pentru independenta Justitiei si pentru eliminarea imixtiunilor politice in hotararile judecatoresti si in solutiile Parchetului.

Cu atat mai mare a fost surpriza sa constatam ca intre functiile celor ce pot fi reclamati - conform formularului amintit - sunt trecute si cele de judecator si procuror.

Surpriza s-a transformat in soc constatand ca - pe langa alte rubrici precum institutia pe rolul careia se afla cauza si numarului dosarului - se solicita si stadiul procesual, adica: urmarire penala, prima instanta, apel, recurs.

Niciodata in Romania, dupa anul 1989, un judecator sau un procuror nu a fost tras la raspundere pana cand o solutie nu a ramas definitiva si irevocabila! Acum, ministrul Monica Macovei vrea si permite ca magistratii sa fie reclamati inca de la inregistrarea unei plangeri la Parchet sau la instanta.

O asemenea mentalitate este tipica pentru avocati precum Antonie Iorgovan, Cornel Badoiu sau Ion Neagu care adesea au subordonat legile promovate de Parlament intereselor clientelei penale. Este adevarat ca si actualul ministru al Justitiei este tot avocat, ceea ce ar putea constitui o explicatie pentru aceasta initiativa ilegala si nedemocratica.

Petitiile impotriva judecatorilor si procurorilor pot fi facute la Parchet si la Consiliul Superior al Magistraturii, ele fiind solutionate de procurori si, respectiv, de inspectori generali judecatoresti. Ministerul Justitiei nu are, cu alte cuvinte, nici o competenta.

De aceea, initiativa doamnei Monica Macovei este extrem de ciudata: sa fie vorba, oare, de un demers de natura populista, in conditiile in care numarul persoanelor nemultumite de actul de justitie este foarte mare?

Putin probabil pentru ca - daca s-ar respecta legea - functionarii MJ ar trebui sa trimita petitionarilor raspunsuri standard:

"Cererea dvs. nu este de competenta noastra, motiv pentru care am inaintat-o organelor competente, respectiv CSM/Parchet".

O alta explicatie ar fi necesitatea Ministerului Justitiei de a-si constitui o baza de date cu ..."probleme" ale unor magistrati.

Asteptam reactia Consiliului Superior al Magistraturii si a Asociatiei Magistratilor din Romania vizavi de aceasta ingerinta a unui membru al Guvernului in actul de justitie.