articol Ev zilei

Ieri, de Boboteaza, romanii au avut o preocupare speciala: sa-si procure agheasma. In marile orase au fost cozi, la sate s-au derulat ritualuri traditionale, unele dintre ele incheiate tragic. Un singur lucru a lipsit: “gerul Bobotezei”. In cele mai multe zone ale tarii, termometrul a arata 7 pina la 10 grade Celsius peste zero. In concluzie, am avut o Boboteaza fara “gerul Bobotezei”!

Bucuresti: Opt tone de agheasma

Aproximativ doua mii de credinciosi bucuresteni au asistat, slujba de sfintire a apei, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In acest an, bucurestenii au avut la dispozitie 16 butoaie de cite 500 de litri de apa sfintita, amplasate in semicerc in fata Resedintei Patriarhale.

Reprezentantii Patriarhiei au apelat si in acest an la sprijinul Jandarmeriei Romane pentru pastrarea ordinii in timpul umplerii cu agheazma a sticlelor de toate dimensiunile - de la jumatate de litru la cinci si chiar zece litri.

Oamenii s-au inchinat la “Crucea de gheata” inalta de patru metri, facuta din 40 de blocuri de gheata si impodobita cu flori si busuioc, pusa, ca in fiecare an, in fata Catedralei Patriarhale. (F. Bichir)

Constanta: Arhiepiscopul a venit cu o salupa rapida

Mii de constanteni au luat cu asalt portul turistic Tomis, pentru a participa la slujba de sfintire a apelor marii. Desi vremea a fost calda, numarul credinciosilor a fost mai mic decit in anii trecuti. Dupa liturghia de la catedrala arhiepiscopala din Constanta, s-a pornit in procesiune catre Portul Tomis, pe malul marii.

Opt care trase de boi, magari si cai purtau cite doua butoaie cu apa care urmau sa fie sfintite. La slujba, prefectul Gheorghe Martin se asezase chiar in fata unei inalte cruci din gheata. Crucea fusese facuta la fabrica de carne din oras, dupa cum a declarat protopopul Constantei, Grigore Prodan.

Cel putin 40 de tineri, cei mai multi scafandri profesionisti, s-au aruncat apoi dupa cele trei cruci din lemn pe care arhiepiscopul le-a azvirlit in mare dintr-o salupa rapida. Cei trei scafandri care au recuperat crucile au primit de la arhiepiscop cite 1,5 milioane de lei si obiecte bisericesti. Ceilalti au fost cadorisiti cu cite 500.000 de lei.

Dupa terminarea slujbei din Portul Tomis, credinciosii s-au bulucit la butoaiele pline cu apa sfintita. Carele trase de boi, cai si magari au pornit apoi pe arterele principale ale Constantei pentru ca batrinii si cei care nu au putut participa la slujba de sfintire a apei, sa poata lua agheasma din butoaie. (Leila Florescu)

Braila: A treia cruce pentru un somer

Inca de dimineata, Preasfintia Sa dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, a oficiat sfinta slujba arhiereasca. De la biserica “Sf. Nicolae”, credinciosii, inaltele fete bisericesti si oficialitatile locale s-au indreptat spre esplanada Dunarii, unde au fost sfintite Apa cea Mare a Dunarii si miile de litri de agheasma care urma sa fie impartita credinciosilor.

Pentru traditionalul ritual al scoaterii crucii din apele Dunarii s-au inscris 16 participanti. In urma vizitei medicale, au ramas doar 10. Crucea a fost recuperata de Bogdan Vasiliu, un tinar de 24 de ani, care a reusit pentru a treia oara consecutiv acest lucru. “Atit am vrut, sa pot sa iau trei cruci la rind. Nu voi mai participa.

De cind am crucile in casa, am avut numai sanatate, fericire si bucurii”, a spus Bogdan, care nu are un loc de munca. Odata ritualul incheiat, miile de braileni s-au inghesuit la recipientele cu apa sfintita, punind in dificultate fortele de ordine. (Andrei Paul)

Prahova: Victime la botezul cailor

Doi oameni au fost raniti de un cal naravas in timpul sarbatorii de Boboteaza in satul prahovean Pietrosani. Aici, dupa slujba religioasa, preotii au stropit cu agheazma si animalele. In comuna Puchenii Mari, sat Pietrosani, traditia se mentine de pe la 1900, dupa cum a declarat primarul Constantin Negoi. In fiecare an, localnicii isi aduc caii in fata bisericii pentru a primi botezul preotului.

“Calul a venit in goana si ne-a aruncat in sant. Pe doi dintre oameni i-au dus cu salvarea la spital, ca au fost loviti mai rau. Cred ca de la caldura asta caii au devenit atit de naravasi. Acum un an, de Boboteaza, era un ger de crapau pietrele”, povesteste Ioan Dragnea, martor al incidentului.

Legenda locului spune ca cel care isi boteaza calul va avea parte de un an bun si o recolta manoasa. Interesante sint si poreclele pe care localnicii le dau cailor, de la marci auto (Mercedes si Toyota) pina la numele unor cunoscuti politicieni, precum Roman, Vacaroiu sau Basescu. (M.N., M.B)

Craiova: Sase frati rromi, crestinati de Boboteaza

Sarbatoarea Bobotezei a coincis, la una dintre parohiile din Craiova, cu crestinarea a opt copii proveniti din rindul unor familii nevoiase de rromi din cartierul Romanesti. Dintre acestia, sase sint frati, cel mai mic avind 11 luni, iar cel mai mare 15 ani.

Botezul celor opt s-a desfasurat la biserica “Mihail si Gavril”, iar nasii micutilor au fost angajati ai primariei Craiova si solisti de muzica populara din Oltenia. Trei dintre copiii care au fost crestinati erau abandonati in spital.

Lina Adir, mama celor sase dintre copii, a multumit cu lacrimi “nasicilor”, care, dupa botez, au mers la un restaurant unde a fost organizata si o masa in cinstea finilor. (Petre Cojocaru, Florin Baltaretu)

Mehedinti: Trei milioane de lei si o capita de fin

Peste 1000 de credinciosi din comuna Gruia, Mehedinti, s-au adunat ieri in fata bisericii pentru a participa la slujba religioasa. Impreuna cu preotul au colindat toate ulitele comunei, dupa care au mers la Dunare, pentru sfintirea apei. Peste 100 de barbati si femei au inotat in apele reci ale Dunarii dupa sfinta cruce.

Cel mai tinar participant la cursa pentru prinderea cruci a avut 8 ani, iar cel mai virstnic, 47 ani. Norocosul care a prins crucea a fost Alin Raducanu (22 de ani). Toti curajosii au fost premiati cu sume intre 100.000 si 3000.000 de lei. Dupa sfintirea apei, a urmat botezul cailor. Cei mai frumosi cai, au defilat pe poiana din marginea localitatii, pentru a fi observati de membrii juriului.

Peste 70 de cai au primit botezul, dupa care toti au participat la un concurs. Cel mai puternic si rapid cal a fost premiat cu o capita de fin, iar propietarul, Dumitru Cojocaru, rasplatit cu suma de 3.000.000 lei. (Valentin Pirvu)