Cota unică de impozitare măreşte salariile. Nu insă pe toate! Doar cei care au salarii mai mari de 10 milioane de lei vor simţi creşterea! Caştigul net obţinut prin aplicarea cotei unice de impozitare este direct proporţional cu leafa.

In schimb, deducerile scad pe măsură ce salariul creşte, iar de la 30 de milioane de lei in sus, nu se mai aplică nici o deducere!

Reprezentanţii patronatelor cred că facilitatea guvernamentală a marcat ieşirea economiei naţionale din faza de tranziţie.

Stelian Dorobanţu - Director General UGIR - 1903

,,Cu cat va fi mai bine plătit salariatul, cu cat va fi salariul mai mare, cu atat va creşte piaţa şi consumul. Deci relaţia eternă, elementară dintre consum şi producţie se continuă aşa.''

Companiile multinaţionale aprobă relaxarea fiscalităţii şi consideră că astfel se vor diminua diferenţele salariale intre sectorul privat şi cel bugetar.

Constantin Stroe - vicepreşedinte CA companie multinaţională

,,Stimulează munca, munca, munca, de trei ori munca! Dacă vreţi, incurajează o politică economică generală care ne-a cam lipsit pană acum.''

Sectorul bugetar este cel mai rezervat in declaraţii. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor sindicale, măsura de reducere a impozitului NU are un efect vizibil pentru cei mai mulţi dintre bugetari.

Bogdan Hossu - preşedinte Cartel ALFA

,,Pentru salariaţii din sectorul bugetar, ca şi pentru ceilalţi salariaţi, nu se va resimţi efectul decat numai pentru lucrătorii care au un venit salarial care depăşeşte 10 milioane de lei, pentru că din acel moment se resimte un aport substanţial al reducerii fiscale la venitul net al persoanelor.''

Potrivit algortimului de calcul, aproape 150.000 de cadre didactice vor beneficia luna aceasta de o mărire substanţială de salariu. Totuşi, bugetarii aşteaptă ca ministerul de finanţe să transmită noua grilă de calcul pentru a vedea care sunt creşterile reale.

Mihai Păunică - Director Ministerul Educaţiei şi Cercetării

,,Suntem in calcule, vom lua in considerare şi următoarele elemente şi acte normative generate de indexările care probabil vor fi şi in 2005 şi toate acestea vor duce la o creştere salarială netă pentru toate cadrele didactice.''

Pentru bugetarii care au un venit brut de pană la 10 milioane de lei, caştigurile nete obţinute prin noul sistem de impozitare sunt cuprinse intre 52.000 şi 340.000 de lei. In plus, salariaţii din această categorie beneficiază de deduceri.

De la 2,5 milioane de lei, pentru cei care nu au nici o persoană in intreţinere, la 6,5 milioane, in cazul celor care au cel puţin 4 persoane in intreţinere.

Cota unică

Venit brut /Caştig net

4.000.000 - 52.400

7.000.000 -157.600

10.000.000 - 342.000

Deduceri

Salariu brut pană la 10.000.000 lei

Persoane in intreţinere Deduceri

1 persoană 3.500.000

2 persoane 4.500.000

3 persoane 5.500.000

cel puţin 4 persoane 6.500.000

Cei care se incadrează in grila salarială cuprinsă intre 10 şi 15 milioane de lei vor primi in ianuarie cu pană la 800 de miii de lei mai mult. Dacă salariul este de 20 de milioane de lei, impozitul mai mic aduce in plus un milion şi jumătate de lei.

Pentru un salariu de 30 de milioane, veţi obţine 3,3 milioane de lei prin noua cotă de impozitare. In schimb, deducerile pentru salariaţii care au venituri intre 10 şi 30 de milioane de lei scad pe măsură ce salariul creşte, iar de la 30 de milioane de lei nu se mai aplică nici o deducere.

Cuantumul deducerii se stabileşte prin ordinul ministrului de finanţe.

Experţii sunt de părere că introducerea cotei unice va reduce semnificativ birocraţia din sistemul fiscal.

Gabriel Biriş - expert fiscal

,,Administrarea venitului anual, deci impozitul pe venitul global ne costa pe noi contribuabilii cam 800 de miliarde de lei, bani care nu vor mai fi cheltuţi de aici inainte, pot să fei cheltuţi la altceva.''