Microsoft, al carui popular software Windows este tinta frecventa a virusilor de internet, ofera acum pe web programe gratuite virus-removal si anti-spyware. Oferta, cu updatari lunare, este un pas pregatitor al proiectatului "full-blown antivirus" ce urmeaza a fi scos la vanzare de catre Microsoft la finele anului acesta.

Programele pot fi downloadate gratuit incepand de joi. Spyware reduce performantele computerului, de unde nevoia de programe anti-spyware. Programul virus-removal al companiei nu va preveni virusarea computerului, insa pregateste vanzarea de catre Microsoft a propriului software antivirus, care urmeaza a concura cu programele similare McAfee Inc. sau Symantec Corporation.

Microsoft a achizitionat de la firma romaneasca GeCAD Software Srl. un program antivirus in anul 2003, pentru o suma nedivulgata. Rivalii Microsoft se asteapta la o intrare pe piata a antivirusului propriu firmei cel mai devreme in primavara acestui an. "Avem deocamdata un program autonom antivirus, dar nu mai pot da alte amanunte.

Vrem sa incurajam cu aceste programe pe viitoarii clienti in a cumpara produsele noastre si a-i asigura ca lucram pentru a livra propriul nostru program antivirus", a declarat Rich Kaplan, vicepresedinte pentru Microsoft's security business. Pe piata mai exista oferte de programe software spyware-removal, cum ar fi Ad-Aware al Lavasoft Inc. si multe altele, in mare parte gratuite.

"Softul pentru spyware-removal al Microsoft va expira la data de 31 iulie, pretul de achizitie dupa aceasta data fiind deocamdata nestabilit", a adaugat Kaplan.

Microsoft si-a lansat pe 12 noiembrie, in versiune experimentala deocamdata, si propriul motor de cautare pe Internet, alaturi de marii giganti Google si Yahoo, motor care va oferi posibilitatea consultarii a peste cinci miliarde de pagini web si care este acum accesibil in 11 limbi si in aproximativ 25 de tari.