Primele pensii recalculate vor fi platite pe 14 martie, a anuntat, vineri, premierul Calin Popescu Tariceanu, precizand ca a fost asigurat de acest lucru "cu toata seriozitatea" de catre conducerea ministerului muncii.

Primul-ministru a precizat, de altfel, ca, in ceea ce priveste prioritatile Guvernului, modul de lucru include responsabilitati clare si termene definite.

"Tin foarte mult ca angajamentele noastre fata de cetateni sa fie puse in practica si nu voi tolera abateri sau indisciplina in aceasta privinta", a spus premierul Tariceanu.

Seful Guvernului a mai afirmat ca monitorizeaza personal modul in care sunt indeplinite conditiile stabilite, la sfarsitul anului trecut, de catre Uniunea Europeana in procesul de integrare, aratand ca Romania nu poate intra in Uniunea Europeana "sub zodia saraciei, a fragilitatii economice sau a unui stat de drept de fatada".

Primii beneficiari ai procesului de recalculare vor fi aproape 214.000 de varstnici, care s-au pensionat pana in anii 1980. Sumele necesare pentru acordarea pensiilor recalculate vor fi asigurate de la bugetul asigurarilor sociale de stat, care va fi majorat cu 10.000 de miliarde lei in acest an, datorita mentinerii cotelor de CAS la nivelul celor din 2004.

PSD - recalcularea pensiilor trebuie aplicata unitar

PSD considera ca recalcularea pensiilor trebuie aplicata unitar pentru toti pensionarii, fara sa creeze discriminari, iar propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu privind plata in etape a pensiilor recalculate nu este in interesul pensionarilor.

Intr-un comunicat al PSD se precizeaza ca, prin modul de aplicare a recalcularii pensiilor propus de Calin Popescu Tariceanu, de plata in etape a pensiilor recalculate, se creaza discriminari in randul pensionarilor.

"Chiar daca unii pensionari vor primi pensiile recalculate in luna martie, iar altii mai tarziu, acestia din urma nu inseamna ca nu trebuie sa beneficieze de recalculare incepand cu luna martie. Astfel, cei care nu vor primi din luna martie pensiile recalculate, vor trebui sa primeasca retroactiv diferenta", se arata in comunicatul PSD.

PSD apreciaza ca prin recalcularea pensiilor nu trebuie create noi discriminari intre categoriile de pensionari, ci trebuie asigurate conditii egale pentru toti pensionarii, intrucat este "importanta asigurarea celor peste 6 milioane de pensionari a dreptului la o viata decenta si la recunoasterea importantei muncii lor de o viata".