Valurile seismice provocate de cutremurul care a avut loc, la 26 decembrie, in largul Indoneziei au provocat moartea a peste 165.000 de persoane, in timp ce mai multe mii au fost date disparute in statele riverane Oceanului Indian, se arata intr-un nou bilant provizoriu publicat vineri, citat de AFP. Bilantul s-a agravat dupa ce numarul mortilor a crescut in Indonezia, ajungand la 113.

306, potrivit unui responsabil al Ministerului Afacerilor Sociale. Potrivit aceluiasi bilant, in Sri Lanka s-au inregistrat 30.615 morti, in India - 9.986, iar in Thailanda - 5.288.

Avand in vedere ca multe dintre persoanele care si-au pierdut viata in urma dezastrului din Asia erau cetateni straini, mai multe state europene au cerut precizari Thailandei despre utilizarea de gropi comune.

Astfel, ambasadorul Suediei in Thailanda si reprezentanti ai Germaniei si Belgiei au cerut oficial explicatii, joi, la Bangkok, cu privire la utilizarea gropilor comune pentru inmormantarea victimelor valurilor seismice, a anuntat Ministerul suedez de Externe.

"Am contactat Ministerul thailandez de Externe cu privire la folosirea gropilor comune de catre autoritati", a declarat un reprezentant al ministerului, Anders Ericsson, aflat in Thailanda.

Cetatenii straini nu vor fi incinerati

Daca existenta acestor gropi comune va fi confirmata, statele europene vor dori sa stie daca si trupurile neinsufletite ale turistilor straini au fost inhumate si, in acest caz, daca inmormantarea este definitiva sau pana la identificarea corpurilor, a explicat Ericsson.

Totusi, vineri, Thailanda a dezmintit categoric ca turistii straini care si-au pierdut viata in catastrofa din 26 decembrie sunt incinerati sau inhumati in gropi comune.

"Politica Guvernului thailandez este de a nu lua nici o masura unilaterala in privinta cadavrelor turistilor straini, ci numai dupa ce obtine acordul familiilor acestora", a declarat un purtator de cuvant, care a precizat ca toate cadavrele strainilor sunt pastrate in containere frigorifice.

Confuzia a fost generata de relatarile presei locale, potrivit carora cadavre ale victimelor thailandeze sunt incinerate in aer liber, la cererea familiilor, intrucat crematoriile nu mai fac fata, a explicat purtatorul de cuvant.

Suedia si Franta, care au insistat asupra necesitatii identificarii victimelor, au primit asigurari din partea autoritatilor thailandeze ca nici unul dintre cetatenii lor nu vor fi incinerati. De asemenea, premierul britanic Tony Blair le-a cerut tarilor devastate de tsunami sa nu inhumeze victimele britanice in gropi comune.

Deturnarea fondurilor, in atentia UE

Amploarea asistentei internationale promise victimelor dezastrului din Asia implica riscul unor deturnari de fonduri in tarile unde nivelul coruptiei este ridicat, dar Uniunea Europeana da asigurari ca va supraveghea modul in care sunt folosite ajutoarele sale.

Pericolul ca fondurile donate de guvernele si de cetatenii din UE sa nu ajunga la destinatarii lor legitimi priveste nu atat ajutorul umanitar de urgenta, cat sustinerea acordata reconstructiei, care va mobiliza fluxurile financiare cele mai importante.

"Comisia va reaminti, in cadrul Consiliului de Ministri europeni, necesitatea de a nu fi pierduta din vedere calitatea ajutorului", a declarat un responsabil de la Bruxelles.

Subliniind precaritatea structurilor sociale ale tarilor afectate in cea mai mare masura - Thailanda si, in special, Indonezia - un bancher care cunoaste situatia din aceste regiuni avertizeaza ca "oamenii puterii vor incepe sa cumpere terenuri la preturi mici, vor profita de lucrarile de reconstructie si vor deturna tot ce pot din ajutorul international si local".

Se vor efectua controale

Comisia Europeana considera insa ca riscul deturnarii nu este atat de mare, intrucat este vorba despre un ajutor de urgenta. "Vom conlucra cu parteneri precum Crucea Rosie sau organizatii neguvernamentale renumite, fiabile, bine reprezentate. Suntem siguri ca acest ajutor nu poate fi deturnat", a subliniat responsabilul european.

Olaf, institutia de combatere a fraudei a Comisiei Europene, va verifica folosirea corecta a acestor fonduri, ca si in cazul altor cheltuieli comunitare, iar diferitele mecanisme de ajutor european prevad, la randul lor, proceduri de control.

Ajutorul european acordat reconstructiei se va concentra asupra infrastructurii de baza care a fost distrusa de tsunami - poduri, drumuri, scoli, spitale, retele de alimentare cu apa sau electricitate. "Nu prea cred ca am putea finanta reconstructia hotelurilor", a precizat sursa europeana.

Panica in Filipine

Mii de persoane din Pagadian, oras din sudul Filipinelor, si-au parasit locuintele, joi, dupa retragerea marii, care i-a facut sa se teama de formarea unui val seismic, au anuntat autoritatile locale. Marea s-a retras in mod neobisnuit, la cateva ore dupa un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, care a avut loc la circa 130 de kilometri est de insula Jolo, au anuntat oficialii.

Inca traumatizati dupa catastrofa din Asia de Sud si Sud-Est, circa 5.000 de locuitori din Pagadian, localitate aflata pe Insula Mindanao, s-au temut ca retragerea marii este semnul unui val seismic similar celui de la 26 decembrie. Mii de persoane si-au parasit locuintele, luandu-si copiii si o parte din bunuri.

Locuitorii s-au indreptat spre zonele inalte, desi Guvernul nu emisese nici o alerta privind pericolul unui val seismic. Ambarcatiunile de pescuit au intrat in porturi, ca urmare a declansarii miscarii de panica.

Vineri dimineata, Paza de Coasta a anuntat ca retragerea apelor este normala in timpul mareei, drept care populatia speriata s-a intors acasa.