Sotia unui mahar PSD este premiata pentru ca ii “dijmuia” pe pasagerii din aeroport

Reinstalarea Anei Cumpanasoiu in functia de sef de tura la Vama Aeroportului International Timisoara a provocat, la inceputul saptaminii, un imens scandal. Ana Cumpanasoiu, sotia lui Ciceronis Cumpanasoiu, un mahar din PSD Timis, ea insasi membra de partid, a fost mutata anul trecut si anchetata pentru coruptie, in urma dezvaluirilor din presa.

Ea era renumita pentru felul in care ii “dijmuia” pe pasagerii din aeroport, precum si pe comisionarii vamali care au birouri aici.

Sef de tura la Vama Aeroportului International Timisoara pina in septembrie anul trecut, Ana Cumpanasoiu a tinut mult timp capul de afis al dezvaluirilor privind coruptia din sistemul vamal. In urma articolelor din EVZ, Autoritatea Nationala Vamala si Autoritatea Nationala de Control au declansat o ancheta in timpul careia femeia a fost detasata la Vama Timisoara.

In scandal au mai fost implicati seful acesteia, Emil Craciunoiu, si un alt sef de tura, Ioan Chincea, cunoscut sub porecla de “Nelu Motor”. Mai mult, controlul a fost unul dintre motivele suspendarii din functie a directorului Directiei Regionale Vamale Timisoara, Adrian Jebeleanu.

Totul a pornit de la sesizarile unor turisti, in special italieni, care s-au plins ca li se cere spaga la intrarea in tara. Reclamatiile au provocat chiar un protest oficial al consulului Italiei la Timisoara, Francesco Catania. O alta proba impotriva vamesilor din aeroport a fost o caseta inregistrata de agentii SRI.

Ana Cumpanasoiu a fost acuzata, de asemenea, ca a pretins spaga chiar si unui coleg de partid, Mihai Ianosel, fost ofiter de politie. A facut vilva replica vamesului in momentul in care, la intoarcerea in tara, un var al fostului politist s-a plins ca nu are la el decit dolari canadieni. “Si ce, aia nu sint buni?”, a reactionat Ana Cumpanasoiu.

Sponsorizare pentru femeile din PSD

Dupa reclamatiile pasagerilor au iesit la atac reprezentantii firmelor de comisionari vamali care opereaza in aeroport. “Nu folosesc cuvinte mari, dar e un inceput de sabotaj pentru economia din vestul tarii ceea ce fac acesti vamesi. Pe Ana Cumpanasoiu o stie toata lumea ce face.

Cu citva timp in urma, a venit la mine sa fac o sponsorizare pentru PSD, mai exact pentru o actiune a organizatiei de femei a PSD. N-am vrut sa ma pun rau cu partidul si am spus ca e OK, sa-mi aduca o chitanta pentru bani. Cind a auzit de chitanta, a facut ochii mari si n-a mai venit”, a declarat unul dintre comisionari.

Alta afacere in care a fost implicata Ana Cumpanasoiu era legata de importuri din China, caz aflat in atentia politiei economice, dar musamalizat pe linie de partid. Colegii vamesului sustin ca, in momentul in care soseau containerele cu articole, Ana Cumpanasoiu venea de acasa si facea actele vamale in afara programului.

Salvata de varul Danei Nastase?

In ciuda tuturor acuzatiilor care i s-au adus, luni, femeia a fost repusa in aceeasi functie la vama din aeroport. Masura este ultima lovitura a directorului general adjunct al ANV, Ion Stoica, despre care vamesii spun ca ar fi var cu Dana Nastase. Acesta se afla acum in interimat la conducerea vamilor din toata tara, dupa ce titularul Tudor Tanasescu a devenit deputat PSD.

Spre deosebire de Cumpanasoiu, ceilalti doi colegi ai ei acuzati de coruptie au ramas mutati. “Nu a fost gasita vinovata si nu i s-a mai prelungit mandatul de detasare la Vama Timisoara. Nu stiu mai multe detalii fiindca nu eram aici in acea perioada. Nu acelasi lucru s-a intimplat cu Emil Craciunoiu si Ioan Chincea.

Primul a fost retrogradat din functia de sef de vama in simplu lucrator, iar celalalt a ramas la Jimbolia”, ne-a declarat Marius Atomei, director interimar la DRV Timisoara. “Este foarte grav ce se intimpla. Vorbim de stirpirea coruptiei in vami, iar Ana Cumpanasoiu este pusa din nou la aeroport. Este incredibil! Ce sa mai inteleaga ceilalti vamesi acum? S-a promis ca pornim pe un drum nou.

Daca asa se porneste este grav!”, ne-a declarat un lucrator vamal. Ana Cumpanasoiu nu a putut fi contactata pentru a comenta acuzele care i s-au adus de-a lungul vremii.

Reactii de la cititori

In momentul in care faceam anchetele referitoare la Ana Cumpanasoiu, forumul de pe site-ul EVZ se umpluse de reactii. “Nu-mi vine sa cred, doamna Ana este in sfirsit incoltita! Din 1999 pina in 2002 am efectuat, in interes de serviciu, citeva calatorii in Statele Unite. La intoarcere, de fiecare data, aceasta doamna Ana m-a oprit si mi-a cerut diverse sume de bani.

Ultima data, in septembrie 2002, a trebuit sa dau 100 de dolari pentru ca aveam un scanner de film, iar dinsa l-a catalogat drept un lucru scump. Nu a contat ca i-am explicat ca nu se impoziteaza componentele de calculator, dumneaei voia cu tot dinadinsul banii. Ii multumesc lui Dumnezeu ca ii descopera pe banditi”, a comentat Valer Bocan.

“De sase ani vin regulat in Romania prin aeroportul din Timisoara si de fiecare data am fost tratat cu aceeasi atitudine - “scoate si tu ceva” - si la venire, si la intoarcerea din tara. Sa speram ca nu e doar o rotatie a cadrelor si este o curatenie mult asteptata”, suna un alt mesaj.

Acum trei zile, un alt cititor al editiei EVZ pe Internet a trimis inca un mesaj: “Acesti doi principali tilhari (Ana Cumpanasoiu si Ioan Chincea, alias Nelu Motor) merita sa faca puscarie grea - nu doar schimbare de posturi. Si mie mi-au cerut bani de fiecare data cind veneam in tara”.