Noul an aduce pentru amatorii de fotografii o scadere a pretului la aparatele foto digitale ce poate ajunge pana la 25 la suta, gratie eliminarii, prin lege, a accizelor la comercializarea camerelor foto digitale.

Eliminarea, de la 1 ianuarie, din cadrul produselor accizabile a aparatelor fotografice numerice digitale poate duce nu numai la ieftinirea acestor produse sau la cresterea numarului lor pana la nivel de masa, ci si la diminuarea, foarte mult, a pietei negre.

Pe de alta parte, masura va putea duce la utilizarea pe scara larga a echipamentelor de calcul, precum si la cresterea vanzarilor de produse digitale aferente (memorii, HD-uri, CD-uri, DVD-uri, etc).

Din pacate, pana acum preturile acestei noi tehnologii au fost prohibitive, pe piata romaneasca fiind privite de lege ca produse de lux.

Romanii cumparau aparate foto digitale din Uniunea Europeana sau din state precum Albania si Bulgaria, unde acest tip de aparate sunt neaccizate. "Pana acum, in Romania accizele se ridicau la 25 la suta, pretul camerelor digitale cumparate in Romania fiind cu un sfert mai mare decat in tarile din Uniunea Europeana", afirma initiatorul introducerii acestei masuri legislative Varujan Pambuccian.

In opinia sa, printre efectele pozitive ale eliminarii accizelor sunt cresterea incasarilor la buget si reducerea fraudelor fiscale, nemaiexistand motive de ocolire a taxelor.

Un alt avantaj incontestabil este acela ca tehnologia digitala va avea clar un efect ecologic - spre deosebire de metoda clasica - nefiind utilizate substante chimice pentru developare. In plus, duce la o reducere considerabila a consumului de hartie. "Numai un sfert din fotografiile digitale ajung sa fie printate pe hartie", afirma Pambuccian.

"Majoritatea utilizatorilor aparatelor foto digitale prefera sa trimita imaginile in format digital prin e-mail si sa le posteze pe site-uri, stimuland utilizarea Internetului si a retelelor de telefonie mobila sau sa le stocheze pe suporturi digitale, care sunt mai avantajoase sub raportul volum/calitate/pret", afirma Pambuccian.

Deja clientii Altex si Media Galaxy pot achizitiona camere foto digitale cu pana la 25% mai ieftin ca urmare a scaderii accizelor la aceasta categorie de produse. Reducerea este valabila pentru toate produsele aflate in stoc. Tot pentru camere foto digitale, in perioada 6-26 ianuarie, clientii Altex pot beneficia de oferte speciale pentru modele de ultima generatie.

De exemplu, camera foto digitala Trust, 13855, poate fi achizitionata la pretul de 3.999.000 de lei, iar camera Sanyo VPCS3 poate fi cumparata la pretul de 6.999.000 de lei. Pretul camerei foto digitale Sanyo VPCAZ3 a scazut de la 20.999.000 de lei la 9.999.000 lei. Camera digitala Sony F828, de la 52.999.000 de lei, este disponibila acum cu 38.999.000 de lei.

De asemenea, si pretul camerei foto digitale Sony DSCT1 s-a modificat: de la 26.599.000 de lei la 19.999.000 de lei. Clientii ALTEX si Media Galaxy pot cumpara in aceasta perioada camera foto digitala Sanyo VPCJ1 cu 7.999.000 de lei. Cu pret special pot fi achizitionate si camerele Sony DSCP93, care costa 11.999.000, Sony DSCP73 la 10.499.000 de lei si Sony DSCP43, care poate fi cumparata cu 7.

999.000 de lei.