Termenul-limita pentru obtinerea primei va fi mutat spre toamna

Romanii care mizau pe o prima de casare a masinii vechi isi vor putea face planuri pentru un nou autoturism “subventionat” in cel mult o luna si jumatate. Guvernul a hotarit, saptamina aceasta, ca ordonanta privind stimularea innoirii parcului auto are citeva slabiciuni care pot fi corectate, insa prima de casare nu va fi desfiintata.

Ministrul mediului, Sulfina Barbu, ne-a spus ieri ca, in mod cert, banii promisi pentru inlocuirea autoturismului mai vechi de 12 ani cu altul nou se vor acorda, insa actul normativ care reglementeaza acest lucru trebuie modificat.

“Am discutat cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA) si am convenit ca trebuie sa aminam punerea in aplicare a ordonantei si normelor, sa refacem metodologia”, ne-a declarat Sulfina Barbu. Un articol care urmeaza a fi discutat si, posibil, modificat este cel care precizeaza ca prima de casare este ajutor de stat.

Stimulentul este acordat cetateanului, nu doar producatorului de masini sau reprezentantului autorizat al acestuia, asa incit trebuie stabilit daca este vorba de un ajutor de stat sau nu, a explicat ministrul mediului.

“Vor fi identificate, printre altele, niste criterii clare prin care cetatenii, beneficiarii finali ai acestui proiect, sa acceseze usor si intr-o ordine clara fondurile, si nu intr-o ordine de genul primul venit, primul servit”, a mai declarat Sulfina Barbu.

Valoarea primei se va modifica

Comisia constituita pentru modificarea ordonantei privind introducerea primei de casare va lua in discutie si cuantumul acesteia. “Valoarea de 30 de milioane de lei pentru fiecare masina veche trimisa la casare a fost stabilita de fosta conducere a Ministerului Mediului. Reprezentantii APIA propuneau o alta suma.

Am cerut argumente pro si contra pe fiecare varianta, astfel incit decizia pe care o vom lua sa fie cea mai buna. In plus, trebuie sa stabilim de ce fonduri dispunem”, a mai afirmat Sulfina Barbu. Ministrul mediului nu exclude posibilitatea ca termenul de aplicare a ordonantei sa fie prelungit la noua luni, cu trei luni mai mult decit prevedea initial ordonanta.

Comisia de modificare a ordonantei privind stimularea innoirii parcului auto va propune o alta varianta a actului normativ pina la inceputul lunii martie.

In varianta initiala, ordonanta promitea 30 de milioane de lei pentru fiecare masina noua cumparata, dupa casarea unui autoturism mai vechi de 12 ani. Documentul, ale carui norme de aplicare au fost oprite de la publicare, avea ca termen final de aplicare 1 iulie 2005.

Desi cabinetul Nastase, initiatorul ordonantei, a promis 30 de milioane lei pentru fiecare masina noua cumparata dupa casarea celei vechi, sumele acumulate in Fondul de Mediu (singura sursa de finantare) erau insuficiente.