Prezenta la urne a fost substantiala in Fasia Gaza si Cisiordania, insa la Ierusalim mai multe sute de alegatori au fost intorsi acasa de la cea mai mare sectie de votare, sub control israelian.

Fostul presedinte american Jimmy Carter, care a facut parte din delegatia de observatori la sectia respectiva, spune ca a fost neplacut impresionat de incidente.

Unul din corespondentii BBC afirma ca la cea mai mare sectie de votare din estul Ierusalimului - zona cu populatie majoritar araba - s-au inregistrat scene haotice.

Unii alegatori s-au plans ca oficialii israelieni nu le-au permit sa voteze, cu toate ca fusesera inregistrati la Comisia electorala centrala palestiniana.

Unul din observatorii la alegeri spune ca pana la 500 de persoane au fost impiedicate astfel sa voteze.

Din cauza problemelor ivite, votarea a fost prelungita pana la ora 9.00, ora locala.

Israelul a anexat si partea de rasarit a Ierusalimului - oras pe care-l considera drept capitala sa eterna - desi anexarea nu este recunoscuta pe plan international ca fiind legala.

Insa pentru aceste alegeri s-a ajuns la un acord, astfel incat palestinienii sa poata vota in oficiile postale israeliene.

In rest, in Fasia Gaza si Cisiordania au fost raportate doar incidente minore, cu toate ca ajungerea la sectiile de votare e dificila, alegatorii avand de trecut prin punctele de control si barajele israeliene.

Pe listele electorale au fost inregsitrati circa 1.1 milioane de alegatori.

Abbas promite convorbiri de pace

In momentul votarii - la ansamblul din orasul Ramallah, unde este ingropat Yasser Arafat, Mahmoud Abbas a declarat ca votarea se desfasura "de o maniera admirabila".

"Este o dovada a aspiratiilor catre democratie ale poporului palestinian", a spus el.

Toate sondajele de opinie pre-electorale il dadeau drept favorit, cu o larga majoritate, pe Mahmoud Abbas, care este liderul principalei organizatii palestiniene, Fatah. Principalul sau contracandidat a fost militantul pentru drepturile omului Mustafa Barghouti.

Insa analistii avertizeaza ca pentru a-si putea impune agenda, Abbas are nevoie de o victorie convingatoare.

Grupul militant palestinian Hamas a cerut boicotarea votului.

Mahmoud Abbas afirma ca vrea sa lanseze procesul de pace de indata ce va fi numit cabinetul palestinian si cere totodata incetarea luptei armate, Intifada.

Liderul Partidului Muncii din Israel, Shimon Peres, care intra intr-un nou guvern de coalitie, alaturi de Ariel Sharon, a declarat ca are o parere "foarte buna" despre Mahmoud Abbas, pe care il descrie drept un "om serios" si un negociator tenace".

Abbas a spus deja ca, in caz de victorie, il va insarcina cu formarea viitorului cabinet pe actualul premier, Ahmed Qoreia.

In ajunul votarii s-a anuntat ca alegerile pentru parlamentul palestinian vor avea loc pe 17 iulie.