Partidului Umanist din Romania a hotarit sa ramina la guvernare invocind nevoia de stabilitate politica.

In urma cu cateva zile, presedintele PUR, Dan Voiculescu declara la BBC "cred ca hotararea va fi sa ne retragem de la guvernare".

Aceasta a fost prima sa reactie la afirmatiile prin care presedintele Basescu se declara adeptul unor alegeri anticipate imediate pentru a "scapa de o solutie imorala care se numeste PUR".

Pina la urma conducerea PUR a trecut peste duritatile prezidentiale si anunta ca ramane in guvern.

In acelasi timp insa, PUR declara ca nu va sustine schimbarea presedintilor PSD ai celor doua camere parlamentare pentru care a votat la sfirsitul anului trecut.

De asemenea, presedintele PUR spune ca nici in consiliile judetene PUR nu-si va schimba politica de aliante in favoarea PNL-PD, declarind fara ocolisuri ca nu ii intereseaza culoarea politica a aliatilor locali, ci doar o buna colaborare cu ei.

PUR renunta la prefecti, dar spera ca va cistiga in schimb functii de conducere in serviciile publice descentralizate ale administratiilor locale.

Raminerea la guvernare se face insa fara nici o intelegere scrisa cu alianta DA: Dan Voiculescu a declarat recent ca partidul sau nu mai incheie nici un protocol cu nimeni, pentru ca s-a convins ca asemenea documente se incalca mereu.

Liderul PUR a dat exemplu protocolul de guvernare pe care l-a incheiat in legislatura trecuta cu PSD. PUR a semnat ulterior insa, asa cum se stie, un nou protocol cu PSD, electoral de data aceasta.

Acum, fara vreun document de colaborare, PUR guverneaza cu alianta DA, presedintele Dan Voiculescu evitind a da asigurari ferme ca se va mentine de partea acestei formatiuni.

El a spus ca e nevoie de stabilitate "macar pe urmatoarele trei luni", adica pina cind Romania va semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana.

O formulare care se regaseste aproape identic intr-o declaratie a fostului presedinte Ion Iliescu care a spus ca e nevoie de stabilitate politica "macar pe o perioada de timp".

Ion Iliescu a afirmat ca PSD nu doreste alegeri anticipate pentru ca se afla intr-un proces de reorganizare.

Multi analistii politici fiind de parere ca nici pentru PUR alegerile anticipate nu ar fi deloc avantajoase.

BBC, 10 ianuarie 2004