Traian Basescu, presedintele Romaniei, va cere declansarea masurilor de sechestru asiguratoriu pe averea celor care au devalizat RAFO. Corneliu Iacobov nu a putut fi contactat, dar se stie ca el si-a imprastiat aproape toata averea. Ovidiu Tender nu se simte vizat pentru ca are nici un fel de implicare in RAFO.

Cel care ar putea raspunde cu averea pentru actele semnate este Toader Gaureanu, fostul administrator al rafinariei. Procurorul general adjunct al PNA, Gheorghe Suhan, spune ca in astfel de cazuri, actele de instrainare a bunurilor se anuleaza.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a anuntat ca va cere procurorilor sa declanseze procedurile pentru sechestrarea averilor celor care au devalizat RAFO Onesti. El a tinut sa precizeze ca nu urmareste inchiderea rafinariei mai ales ca in ultimul an societatea onesteana s-a achitat cinstit si la timp de datoriile catre stat.

La intrebarea ziaristilor daca este de acord cu masurile de disciplina financiara cerute de Ministerul Finantelor si care merg pana la declararea falimentului RAFO, presedintele Romaniei a nuantat putin raspunsul: "Nu stiu daca va fi cazul sa se ajunga aici.

Trebuie declansate imediat masurile asiguratorii, fiindca banii de care a fost scutita RAFO au fost produsi si s-au dus in buzunarele unei clientele, care a cumparat din acesti bani hoteluri, pamanturi, a dezvoltat alte afaceri. Or, exista institutia sechestrului pe avere, care trebuie sa functioneze si sa se manifeste imediat.

Va pot spune - si nu mai vorbesc in calitate de candidat, ci de presedinte informat - ca dosarul RAFO este dus la nivelul la care se pot declansa masuri asiguratorii. Faptul ca au existat dispozitii ca procurorul care avea dosarul sa il predea si dosarul sa fie rupt si imprastiat in vreo cinci parti este un lucru care nu va mai continua.

Astept sa am discutia cu PNA - lucru care se va intampla foarte curand - fara tentatia de a subordona vreo institutie, dar institutiile trebuie sa stie punctul de vedere al presedintelui Romaniei. Voi cere punerea imediata si in cea mai mare viteza in aplicare a masurilor legale, pentru ca informatiile despre nivelul la care s-a ajuns cu dosarul RAFO sunt certe si masurile trebuie declansate.

Nu e obiectivul actualei administratii sa inchida RAFO. Spre satisfactia mea, este o rafinarie care anul trecut n-a inregistrat pierderi, dar s-au inregistrat mari furturi ale clicii care a drenat din RAFO toate resursele", le-a declarat presedintele Romaniei ziaristilor de la Adevarul.

El s-a abtinut sa precizeze vreun nume al celor care ar face parte din "clica" de la RAFO tocmai ca sa nu se interpreteze ca presedintele tarii a asmutit institutiile statului catre aceste persoane.

Administratorul RAFO este de acord

Din punct de vedere legal, raspunderea in fata legii o poarta persoana care are statut de administrator la societate sau imputernicire de semnatura din partea administratorului. Altfel spus persoanele care au dreptul sa semneze documentele care angajeaza societatea in relatiile cu tertii.

Administratorul RAFO, a fost Toader Gaureanu, cel care a indeplinit si functia de director general al societatii. Acesta ne-a declarat initial ca nu poate sa faca prea multe declaratii intrucat nu este in tara si nu este la curent cu ceea ce s-a intamplat aici in ultimele zile.

Apoi a revenit la sentimente mai bune si a declarat ca abia a venit in tara, si intre timp s-a mai informat despre declaratiile presedintelui tarii. El ne-a spus ca in ceea ce-l priveste este de acord sa raspunda cu averea sa personala dar doar in conditiile in care se va dovedi ca a comis ilegalitati.

"In momentul in care am fost investit in pozitia de administrator stiam care sunt responsabilitatile mele. Consider insa ca eu si echipa manageriala pe care am condus-o am respectat legile. Pana acum eu nu am fost chemat niciodata la PNA, dar, de acum cred ca este posibil sa fiu chemat si ma voi duce.

In privinta averii pot sa va spun ca am o masina si o casa construita acum vreo doi ani in suprafata de 178 de metri patrati", ne-a declarat Toader Gaureanu. El a tinut sa mai precizeze ca RAFO este singura rafinarie careia nu i s-au aplicat deciziile de corectie asa cum a fost in cazul celorlalte rafinarii din tara.

"Intr-un fel sau altul, toate rafinariile romanesti au functionat intr-un mediu neprielnic, care a creat probleme. De facilitati au beneficiat absolut toate rafinariile, inclusiv RAFO si la fel ca si RAFO au acumulat datorii. Pentru celelalte s-au adoptat decizii politice de corectie a acestor probleme sub diferite forme.

De exemplu pentru Petromidia s-a ajuns la solutia conversiei datoriilor in actiuni. Pentru SNP s-a gasit o alta solutie: conversia esalonata in actiuni a unor datorii de peste 74.000 de miliarde si apoi privatizarea ei pe sumele pe care le stiti.

RAFO a fost singura care nu a beneficiat de nici un fel de astfel de decizii de corectie, iar solutia propusa de actionari s-a materializat in planul de reorganizare", ne-a mai spus Gaureanu.

Cine ar mai putea raspunde cu averea?

Deocamdata nimeni nu stie cat si cum a semnat Corneliu Iacobov, prin actele societatii al carei patron a fost. Cert este ca el, inca din toamna anului 2003 a inceput sa-si plaseze firmele, sa le divizeze si sa iasa din structura actionariatului. Totul a culminat cu divortul sotilor Iacobov care a avut loc in vara anului trecut.

Am incercat sa-l contactam pe fostul patron de la RAFO mai bine de jumatate de zi, dar fara succes. Intr-un final, secretara de la biroul sau ne-a informat ca "domnul presedinte este plecat si nu cred ca se mai intoarce pentru ca este aproape de ora de inchidere a programului".

Tot la fel de cert este ca Iacobov a spus cu diferite ocazii ca nu poate fi tras la raspundere pentru ca nu el a semnat actele si a aratat cu degetul catre administratorii si cei care aveau drept de semnatura in firmele sale. Pana si contractul de privatizare al RAFO nu a fost semnat de Corneliu Iacobov.

La festivitatea prezidata cu mare pompa la acea vreme de fostul ministru al privatizarii, Ovidiu Musetescu, cel care a semnat actele din partea noului patron a fost Eugen Poenaru, vechi partener de afaceri cu Corneliu Iacobov, si ginerele lui Valentin Anastasiu, fostul director al Rafinariei Darmanesti.

Aproape la fel de cert este si faptul ca in conditiile in care oamenii legii l-ar gasi vinovat de ceea ce -a intamplat la RAFO si pe Corneliu Iacobov, acestia n-ar mai gasi mare lucru de sechestrat pentru ca pe numele acestuia probabil ca nu se mai gaseste mare lucru.

Surse juridice, dar si din anturajul omului de afaceri,ne-au confirmat faptul ca Iacobov a avut grija sa-si transforme averea in lichiditati pe care le-a pus in conturi bancare din strainatate.

Pe de alta parte, Gheorghe Suhan, procurorul general adjunct al PNA, ne-a declarat ca in cazul in care se dispune sechestrul averii unei persoane nu se tine cont de faptul ca bunurile ar fi fost instrainate. "Legea prevede ca sunt lovite de nulitate actele de instrainare facute in frauda legii.

Se prezuma ca ele sunt facute in scopul eludarii legii pentru sustragerea de la urmarirea penala si de la obligativitatea de a recupera prejudiciul", ne-a declarat Gheorghe Suhan, procurorul general adjunct al PNA.

Un alt om de afaceri care ar putea fi vizat de acuzele presedintelui Romaniei este Ovidiu Tender. Acesta ne-a declarat insa ca nu se teme de absolut nimic. "Chiar nu-mi fac probleme. Eu nu am fost in structura actionariatului la RAFO. Nu am facut afaceri cu RAFO, am preluat doar o creanta de-a lui RAFO la un moment dat, am si achitat o parte din ea si am predat-o mai departe.

Deci nu am nici un fel de implicare in RAFO si nu ma simt vizat in nici un fel de declaratiile lui Traian Basescu", ne-a declarat si Ovidiu Tender.