Soarta celor sase prefecturi ramase, deocamdata, libere- Mehedinti, Vilcea, Calarasi, Braila, Vrancea si Botosani- se va decide astazi. PNL si PD vor discuta aceasta chestiune abia dupa intilnirea Tariceanu-Voiculescu, urmind sa negocieze rapid impartirea prefecturilor fara titular. In discutie poate intervini si UDMR, care ieri s-a aratat dispusa sa se “sacrifice” macar cu inca un prefect.

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Marko Bela, a declarat simbata seara, la Tirgu Mures, ca Uniunea va analiza oportunitatea numirii unui prefect in judetele ramase nealocate, dupa ce va studia ce oameni si ce reprezentare are UDMR in aceste judete, transmite Mediafax. “Trebuie sa se acopere, bineinteles, functiile de prefect vacante.

Nici nu m-am uitat care sint cele cinci judete care nu au prefecti”, a declarat Marko Bela, la finalul ceremoniei de investire in functie a noului prefect de Mures. “Nu mi-ar placea daca s-ar crea impresia ca ne repezim sa impartim functiile ramase vacante”, a declarat Marko Bela.

Referindu-se la evolutia politica din ultimele zile, legata de tensiunile din coalitia de guvernamint, Marko a spus ca este firesc ca, “la un inceput de drum, sa apara fel de fel de litigii si divergente, intrucit sint partide care abia s-au aliat, exceptie facind Alianta D.A.”.

El a subliniat ca trebuie gasite modalitati de colaborare si crede ca aliatii din guvern au “experienta si intelepciunea necesare pentru a evita situatiile din perioada 1996-2000”, apreciind, totodata, drept “inteleapta” decizia PUR de a ramine la guvernare.

GALATI: Capra, un prefect avut. Mihai Capra, reprezentant al PNL, a fost instalat vineri seara in functia de prefect al judetului Galati. El are 53 de ani, a absolvit Institutul Politehnic, fiind specialist in termoficare, este casatorit si tata a doua fete. Noul prefect este cunoscut in Galati prin firma Termoexim SA, in care detine peste 36 la suta din actiuni.

Capra mai are actiuni la BRD, la SC Comterm SA Buzau si un depozit bancar de 30.000 de euro. De asemenea, el are de incasat dividende in valoare de 10.000 de euro. Potrivit declaratiei sale de avere, Mihai Capra detine doua apartamente, o casa de locuit, o casa de vacanta si un teren intravilan. (A.C.D)

IASI: “O suta de oameni mai buni ca Prisacaru”. Noul prefect, Radu Prisacaru, are 31 de ani, este economist si, din 2002 pina in prezent, a fost membru in Consiliul Municipal Iasi. Liberalii din “garda veche” n-au privit cu ochi buni promovarea sa si au organizat un “puci”, incercind sa-l inlature din fruntea filialei pe deputatul Relu Fenechiu (sustinator al lui Prisacaru).

Totul a fost insa inabusit cu ajutorul conducerii “de la centru”, care l-a reabilitat pe Fenechiu. “E un om capabil, dar organizatia avea cel putin o suta de oameni mai buni ca el”, a comentat Aurel Stan, liderul factiunii disidente. (M.P.)

BIHOR: “Pesedistii vot fi demisi”. Ilie Bolojan, noul prefect al judetului Bihor, a declarat ca va schimba directorii de servicii descentralizate care s-au implicat in campania electorala a PSD, relateaza Mediafax. . “Multi sefi au lucrat Alianta D.A. pe la spate. Pesedistii ne-au fost ostili si urmeaza sa fie demisi.

Nu pot lucra cu oameni falsi”, a reiterat liberalul oradean, investit in functie in prezenta lui Teodor Atanasiu, ministru al apararii.

Ceremonie in limbile romana si maghiara in judetul Covasna

Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin (UDMR), a fost investit in functie simbata, la Sfintu Gheorghe, de vicepremierul si presedintele UDMR, Marko Bela. De la ceremonia foarte scurta au lipsit atit fostul prefect Horia Grama, cit si reprezentantii PNL-PD din judet, care au contestat vehement numirea unui prefect UDMR in defavoarea Aliantei.

Ceremonia s-a desfasurat bilingv, in prezenta multora dintre sefii serviciilor descentralizate si a unei parti a angajatilor din prefectura. Marko Bela a dat citire hotaririi de numire in functie a noului prefect, mentionind ca acesta este obligat sa puna in aplicare programul de guvernare al cabinetului Tariceanu.

Demisii din functiile detinute la partide. Gyorgy Ervin a sustinut ca, prin numirea lui in functie, s-au incheiat patru ani “zbuciumati” pentru comunitatea locala si ca urmeaza patru ani grei, in care isi doreste o colaborare foarte buna intre prefectura si autoritatile publice locale alese sau numite.

Dupa investire, Gyorgy Ervin a preluat biroul de la fostul prefect PSD Horia Grama, care a refuzat sa participe la ceremonie. De la investitura au lipsit si liderii Aliantei D.A. Covasna.

Ioan Balan (PNL) si Gheorghe Baciu (PD) si-au anuntat, inca de vineri dupa-amiaza, demisiile din functiile detinute in cele doua partide, precizind, totodata, ca nu vor accepta nici o eventuala functie de subprefect.

“Sa fim atenti la minoritati”. Marko Bela, presedintele UDMR, a mentionat, dupa investirea noului prefect, ca nu se poate vorbi despre un conflict real in judet, ci doar despre o nemultumire a partidelor politice din cadrul Aliantei D.A. Covasna. El a apreciat ca nemultumirile politice au fost transferate in registrul etnic. “In anul 2005, o astfel de argumentatie (n.r.

- a etniei prefectului) nu-si mai are locul”, a opinat vicepremierul.

Referitor la problemele specifice comunitatii romanesti - minoritara in judet -, Marko Bela a declarat: “In Covasna, unde majoritatea este reprezentata acum de comunitatea maghiara, avem obligatia sa fim foarte atenti la doleantele celor care sint in minoritate. Trebuie sa-i consultam in probleme care privesc intregul judet sau localitatile in care sint majoritari”. (Adrian Moise)