Bursele cresc la inceputul anului, iar aceasta regula s-a confirmat inca o data si la BVB. Amploarea acestei aprecieri a depasit insa cele mai optimiste previziuni, iar indicele BET-C, care monitorizeaza evolutiile tuturor actiunilor (mai putin SIF), a urcat cu aproape 16%, pe fondul unor volume de tranzactionare apreciabile (intre 5-14 milioane euro).

Ca si pina acum grosul banilor s-a indreptat spre societatile lichide (banci, sectorul petrolier, SIF). Astfel, BRD a crescut cu 22%, Banca Transilvania cu 15%, iar SNP si Rompetrol, Rafinare cu 16%, respectiv 19%. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 11%, cel mai performant SIF fiind saptamina trecuta Moldova (+13%).

In acest an e de asteptat ca numarul companiilor listate sa creasca, iar sectiunea instrumentelor “cu venit fix” sa devina mai consistenta. In vederea privatizarii, pachete intre 5-15% din actiunile unor furnizori de utilitati vor fi aduse la bursa din acest an - Transelectrica (pachet de 5%), Electrica Transilvania Nord (10%) si Electrica Muntenia Nord (10%).

In plus, sint sanse mari sa vedem titlurile de stat la bursa (o data cu liberalizarea contului de capital, nu ar avea nici un sens ca acestea sa ramina exclusiv jucaria bancilor), iar numarul emisiunilor de obligatiuni corporatiste sa creasca pe masura ce societatile descopera avantajele finantarii prin bursa. Pentru investitori, lucrurile nu sint la fel de simple.

E comod sa speri ca preturile vor tot urca pina in momentul integrarii, dar nu trebuie uitat ca actiunile-vedeta au ajuns la cotatiile actuale si datorita lipsei de alternativa a fondurilor straine (exista putine companii suficient lichide din care acestea sa-si construiasca un portofoliu). O doza de prudenta nu strica deci pentru cei care se decid sa vina la bursa abia acum.

Este posibil sa nu mai fie cazul unor cresteri consistente in bloc, astfel incit va trebui sa descoperiti din timp companiile sau domeniile de activitate care va pot oferi satisfactii. “Interesul investitorilor va fi din ce in ce mai ridicat avind in vedere evolutia buna din ultimii ani.

Chiar daca valoarea tranzactiilor este foarte redusa, daca o comparam cu alte piete bursiere, aceasta a inregistrat o dublare in fiecare din ultimii 4 ani. O evolutie peste medie asteptam in acest an din partea SIF-urilor, precum si a societatilor cu obiect de activitate serviciile”, spune Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest.

Sa remarcam introducerea in premiera la tranzactionare a unui instrument nou - drepturile de preferinta. Actionarii Impact care nu intentioneaza sa subscrie in cadrul majorarii de capital cu numerar vor putea sa-si vinda acest drept la bursa in perioada 17-21 ianuarie (numarul drepturilor de preferinta emise este de 503 milioane).

dogarucristian@yahoo.com

Top 5+

1. Vel Pitar Rm. Vilcea +28%

2. Electroaparataj Buc. +27%

3. Antibiotice Iasi +24,4%

4. Policolor Bucuresti +24,3%

5. BRD +22%

Top 5-

1. Maillis Romania -9,6%

2. Mopan Tg. Mures -9,6%

3. UAMT Oradea -6,5%

4. Bermas Suceava -3,2%

5. Armatura Cluj -0,7%