Invidiati de toata lumea pentru cistigurile lor, fotbalistii sint si ramin, pina la un anumit punct, o clasa speciala. Asta pentru ca ei pot cistiga intr-o saptamina cit ia un om de rind intr-un an. Ati fi crezut ca studentii de la Sportul cistiga mai mult decit dinamovistii sau ca oltenii ocupa locul cinci ca bani ptimiti desi sint codasii codasilor.

ProSport a alcatuit un inedit top al cistigurilor de la echipele din Divizia A, fara a lua in calcul contractele individuale. Au fost adunate primele de joc, luindu-se in considerare sumele cuvenite titularilor care au jucat in toate meciurile echipelor lor.

In lumea fotbalistilor se spune ca din primele de joc se traieste in viata de zi cu zi, banii din contracte fiind folositi pentru investitii, gen case, masini sau deschiderea unei afaceri. Divizia A prezinta un tablou alambicat al cistigurilor din prime.

Unii - cum ar fi cei de la Steaua - pot spune ca le-a pus Dumnezeu mina in cap, in vreme ce altii, de exemplu brasovenii, “s-ar fi scos” mai bine daca ar fi lucrat ca zilieri in orice domeniu.

Asta intrucit cei 500 de dolari luati de ei, impartiti la sase luni, perioada teoretic aferenta turului (pentru ca in perioada de pregatire nu se dau prime), inseamna un cistig de 83 de dolari lunar, adica in jur de 2.500.000 de lei.

Remarcabil este faptul ca un top neoficial al primelor n-are decit vagi legaturi cu adevaratul clasament al Diviziei A, Craiova, spre exemplu, fiind in primele cinci clasate ca bani, desi detine lanterna clasamentului.

Arpad Paszkany, omul bonusurilor

Spre deosebire de alti conducatori care nu mai stiu ce motive sa gaseasca pentru a le lua banii jucatorilor, patronul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany (foto), a gasit cele mai inedite motive de a mari primele elevilor sai. Pentru victoria cu Dinamo, el a platit 40 de milioane de lei pentru ca inainte de a intra in fotbal simpatiza cu Steaua.

Apoi, intrucit victoria de la Constanta a coincis cu nasterea fiicei sale, a mai plusat 5 milioane la prima. De ziua sa, aceeasi a meciului cu FCM Bacau, Paszkany a fixat o prima de 33 de milioane, dupa numarul anilor pe care i-a implinit, marind-o ulterior cu cite un milion pentru fiecare gol marcat.

In sfirsit, la ultima etapa el a mai dat un bonus jucatorilor pentru a-si manifesta multumirea vizavi de parcursul bun al echipei din acest tur de campionat.

Antrenorii pot avea prima dubla

Fotbalistii sint rasplatiti in functie de procentul pe care il fixeaza antrenorul, unul care a gresit la un gol putind primi, de exemplu, doar 75% din bani, chiar daca echipa sa cistiga. Daca de banii fotbalistilor se poate atinge cineva, de cei ai antrenorilor nu o face nimeni.

In plus, toti antrenorii din Divizia A au prime mai mari decit jucatorii, bonusul putind ajunge chiar la 100%, caz in care tehnicienii iau prime duble. Cei mai multi dintre antrenori au specificat in contracte ca trebuie sa fie recompensati cu 150% din primele de joc.