Volumul total al datoriilor sterse la privatizare in 2004 este de un miliard de euro, potrivit Consiliului Concurentei. Incasarile au fost insa de doar 283 de milioane de euro, potrivit datelor AVAS. Facilitatile au fost acordate in baza Legii de accelerare a privatizarii, mosita de fostul ministru Ovidiu Musetescu, cel care a spus ca nimeni nu vine sa cumpere datorii.

Consiliul Concurentei spune ca nu poate spune nu acestor ajutoare. Cazurile deja celebre de privatizari cu pomana inclusa sint, pentru 2004, Combinatul Siderurgic Resita, SN Tutunul Romanesc, Aro si Tractorul. In ultimele doua cazuri, putem vorbi deja despre tranzactii esuate.

Valoarea totala a stergerilor de datorii si penalitati si a esalonarilor acordate societatilor privatizate in 2004 se ridica la aproape un miliard de euro, ne-a declarat Joszef Nemeny, consilier in cadrul Consiliului Concurentei. „Aceste ajutoare de stat au fost legale, intrucit s-au acordat in baza Legii nr. 137/2002, de accelerare a privatizarii“, spune Nemeny.

Oficialul citat recunoaste ca institutia pe care o reprezinta este oarecum nevoita sa fie de acord cu stergerile de datorii. „Noi nu putem spune NU, doar analizam daca cifrele sint exacte si vedem daca investitorul are un plan de restructurare, ceea ce, in general, exista. Practic, nu putem spune NU“, afirma Nemeny.

Contactat pentru a comenta, presedintele AVAS, Mircea Ursache, a spus: „N-am facut un calcul, s-ar putea sa fie un miliard de euro, s-ar putea sa fie mai mult sau mai putin“.

Legea pomenilor

In 2004, AVAS a privatizat 62 de societati mijlocii si mari, potrivit propriilor date. Or, la majoritatea s-a aplicat Legea nr. 137, ce presupune stergerea datoriilor si a penalitatilor acumulate pina la momentul privatizarii.

Oficialii fostei Autoritati pentru Privatizare, institutia pe care a mostenit-o AVAS, au spus tot timpul ca nimeni nu vine sa cumpere datorii si, daca nu se recurge la varianta stergerii debitelor, societatilor nu le ramine decit „sansa“ lichidarii. Varianta ce presupunea concedieri masive dintr-o data.

Cazurile sonore

Dupa ce le-a luat americanilor de la Noble Ventures Combinatul Siderurgic Resita pentru ca nu au platit doua rate din pret, APAPS l-a vindut cu un euro rusilor de la TMK, la inceputul lui 2004. Astfel, au fost sterse si datorii in valoare totala de aproape 40 de milioane de dolari. Combinatul a fost repornit de rusi, insa ramine amenintarea procesului de la Washington.

Aro Cimpulung este tipul de istorie cu final trist. APAPS a vindut, la inceputul anului trecut, pachetul de actiuni cu 150.000 de dolari, in conditiile in care i-a sters datorii de 40 de milioane de dolari. Noul proprietar a vindut o parte din active cu 2,5 milioane de dolari, iar AVAS a asteptat in van sa vada Aro sub marca Cross Lander cu motor Toyota.

A asteptat sa vina si banii asumati prin contractul de privatizare, dar n-au venit, iar societatea s-a intors la stat, care, cel mai probabil, o va lichida. Cazul Tractorul inseamna o privatizare neterminata, dar cu banii dati. La finalul lui 2003, italienii de la Landini au semnat contractul de privatizare, ce urma sa fie definivat in 2004, o data cu stergerea datoriilor societatii.

Anul trecut, datoriile in valoare de 115 milioane de euro au fost sterse, dar Landini s-a razgindit si acum AVAS incearca sa paseze contractul de privatizare unui alt investitor.

Cazul SNTR este celebru, mai ales prin trocul imobiliar - cumparatorul a platit 1,6 milioane de euro pentru societate plus un teren din Baneasa, care face, doar el, de citeva ori mai mult decit suma platita pe actiuni. Ne intereseaza insa datoriile sterse - 1.000 de miliarde, ceea ce inseamna circa 30 de milioane de dolari.