Este a doua oara cand Traian Basescu se dovedeste intransigent in calitate de presedinte cu liderii PUR si obtine ceea ce doreste de la Dan Voiculescu. Prima data practic l-a invitat dupa cinci minute sa paraseasca biroul in care s-a desfasurat la Cotroceni runda de negocieri cu partidele.

Apoi l-a atacat dur intr-un celebru interviu dupa care toata suflarea politica a asteptat cu sufletul la gura reactia acestui partid mic, dar cu gura mare. Nu s-au pretins scuze, nici explicatii, s-au cedat cele cinci posturi de prefect, iar PUR a decis sa ramana la guvernare, dar fara sa se implice in administratia locala.

In schimb, nu renunta inca la sustinerea pe care o acorda lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea celor doua Camere ale Parlamentului. In urma deciziei PUR, premierul a anuntat doar ca "a luat act", iar Basescu a evitat sa se pronunte deocamdata in vreun fel, indemnand la rabdare: "Haideti sa vedem cum se termina lucrurile!"

Pentru decizia PUR exista doua explicatii. Ori presedintele tarii stie despre existenta unor dosare compromitatoare la adresa lui Dan Voiculescu, ori in acest partid-remorca predominanta este numai dorinta de a rontai vreme de patru ani la cascavalul puterii. Nici PSD nu s-ar mai alia cu o astfel de formatiune.

Voiculescu a lasat insa impresia ca n-ar dori sa renunte la sprijinul pe care l-a acordat celor doi pesedisti de frunte. Negasind alta explicatie, a afirmat ca el considera "normal", ba chiar "benefic pentru democratie" ca in Senat si Camera Deputatilor sa existe lideri de o culoare politica, iar Guvernul sa aiba alta culoare politica... Sa fim seriosi.

Probabil ca liderul umanistilor isi imagineaza ca astfel si-ar plati datoriile pe care le are pentru faptul ca a intrat in Parlament pe listele PSD.

PUR, departe de a lasa impresia ca exista ca partid autentic, parand mai degraba un fel de grupare bazata pe interesele liderului ce sunt sustinute temeinic de postul de televiziune, nici nu are alta strategie coerenta in afara de interesul pentru putere. Invoca insa... interesul national.

Argumentul lui Voiculescu despre "interesul national" ce-i mana pe oamenii sai din fruntea ministerelor se pare ca-l vom mai auzi, ba chiar foarte des in urmatorii patru ani din gura oamenilor lui Dan Voiculescu. In primul rand pentru ca Traian Basescu nu va renunta la rolul sau de presedinte care stie ce vrea si nu se lasa pana nu obtine.

In al doilea rand, pentru ca PUR nu are de gand sa renunte la guvernare, fapt echivalat in momentul de fata cu semnarea propriului act de deces politic. La fel ca si UDMR, PUR nu vrea sa-si piarda mandatele parlamentare.

Ar face bine insa ca atunci cand apar acele "elemente majore, perturbatorii", cum le-au numit, referitoare la Nastase si Vacaroiu, umanistii sa dovedeasca faptul ca se si pot tine de cuvant. In plus, nici Ion Iliescu nu agreeaza ideea anticipatelor, jocurile sale de recucerire a PSD inca aflandu-se in plina desfasurare.

E drept ca nici Adrian Nastase nu prea stie pe ce sa se bazeze sigur, asa ca nu da vrabia din mana... Mai precis, nu renunta in ruptul capului la sefia Camerei Deputatilor. Asa ca s-a gandit sa-l atace cu tupeu pe Traian Basescu la Curtea Constitutionala.

Mai bine si-ar fi vazut de treaba din moment ce el insusi a beneficiat din plin de repetatele atitudini anticonstitutionale ale lui Ion Iliescu in sustinerea sa din campania electorala.

Jocul de-a "politistul bun" - Tariceanu si "politistul rau" - Basescu, la fel ca si cacealmaua in pokerul politic romanesc se pot dovedi strategii mult mai bune decat marea incaierare din perioada 1996-2000. Deocamdata cetateanul roman gusta din plin politica romaneasca, mult mai deschisa catre el...