Apropierea marelui congres inflameaza PSD pina la ultimul membru al partidului, perdant si el al alegerilor generale. Viitorul e pus la cale in cerc inchis, la Scrovistea, sarbatorit de Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu sub focul de artificii al Revelionului, asezat „linga inima Transilvaniei“ de Sfintul Ion la Cluj, sugerat la Bruxelles de socialistii europeni.

Sustinatori pe fata ai PSD in campania electorala, ultimii asteapta de la partenerii romani asumarea esecului si conectarea organizatiei la valorile social-democrate europene, care nu includ comunismul totalitar si coruptia.

Din Europa, Ion Iliescu si Adrian Nastase primesc un mesaj clar semnat de Jo Linen, presedintele Comisiei de politica externa a legislativului comunitar: „Am recomanda instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizeaza un nou inceput”.

De ce sint interesati socialistii europeni de schimbarea de forma si fond a fostului partid de guvernamint? In primul rind, pentru ca nu se pot intovarasi cu un partid condus de un fost lider al regimului comunist totalitar, clasat de istorie. Ion Iliescu a fost tolerat, dar nu acceptat.

Iar Adrian Nastase este „corpul delict” al intelegerilor oculte cu Guvernul Romaniei in problema adoptiilor, in contractul cu EADS sau pentru schimbarea raportorului Enrico Pasquarelli. Complicitati care, aduse la cunostinta opiniei publice, pot afecta sansele partidelor socialiste din Germania si Franta la apropiatele alegeri generale.

Socialistii europeni privesc si dincolo de persoanele aflate la conducerea PSD, la alegatorii acestui partid, populatia asistata, nostalgica a Romaniei. Promotori ai reformei europene, ai extinderii si integrarii, ei se intreaba ce fel de Romanie va intra in comunitatea europeana.

Transformarea profunda a PSD, descentralizarea partidului si promovarea unui program european ar putea antrena schimbari de mentalitati la baza.

Va tine seama PSD de recomandarile socialistilor europeni, care contin si un avertisment implicit? Este evident ca Ion Iliescu si Adrian Nastase nu sint dispusi sa paraseasca posturile de comanda ale partidului.

Si chiar daca, prin absurd, ar consimti sa se sacrifice pentru viitorul european al PSD, mai exista si presiunea propriilor grupuri clientelare care spera intr-o revenire cit mai rapida la putere a PSD cu Nastase in frunte. Nici Miron Mitrea, si nici Dan Ioan Popescu, reconciliati in focul luptei pentru putere, nu s-ar da batuti doar pentru ideea de a reforma partidul, de la virf pina la baza.

Acuzati in presa de acte de coruptie, atit ei, cit si loialii lor (Marian Oprisan, Radu Mazare, Sergiu Sechelariu, Nicolae Badalau etc.) nu sint mai compatibili cu valorile social-democratiei europene, fiind exponenti si presupusi beneficiari ai aceluiasi sistem corupt, pe care UE il doreste eliminat.

Cele doua tabere, Iliescu – Nastase si Mitrea – Dan Ioan Popescu, nu au interes sa modernizeze partidul, organizational sau programatic, acesta fiind un instrument de putere ale carui mecanisme le cunosc si le manipuleaza eficient.

Un mesaj de schimbare in acord cu declaratiile europene a venit doar de la tineri si de la Grupul de la Cluj, care prin Ioan Rus a propus, inca din primavara, o motiune pentru reinnoirea partidului. Intr-o discutie de ieri pe marginea declaratiilor lui Jo Linen, Vasile Puscas, fostul ministru al Integrarii, s-a marturisit ca reformist.

„Ma gindesc si eu la restructurarea partidului”, recunoaste Puscas, afirmind ca „este clar ca PSD trebuie sa se reformeze, doctrinar, organizational, sa fie condus de oameni credibili care sa fie purtatorii noului program”. „Aceste forte exista in interiorul PSD si trebuie sa vina cineva care sa exprime valorile social-democratiei europene si Romaniei de acum.

PSD trebuie sa se mobilizeze pentru modernizare, pentru dezvoltare, pregatirea aderarii la UE, sa devina credibil pentru grupurile social-democrate europene”, spune fostul ministru al Integrarii.

Cine va fi alesul: Nastase, Mitrea sau Rus? In PSD se vorbeste despre nume noi purtate de oameni nealterati de comunism sau de scandaluri de coruptie, care sa propuna un mesaj credibil si progresist.

Altfel, PSD risca sa ramina captiv Romaniei de care vorbea Nastase, dupa pierderea prezidentialelor, a pensionarilor nostalgici, a taranilor din agricultura de subzistenta, a somerilor in asteptarea ajutorului providential de la stat. Adica al acelei Romanii pe cale de disparitie in procesul de integrare europeana.