Preturile la mobila s-ar putea majora in perioada urmatoare cu 5-6%, anunta reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania(APMR). Scumpirea se intrevede pe fondul cresterii preturilor de adjudecare a masei lemnoase la licitatiile din perioada noiembrie-decembrie 2004 cu 60% fata de nivelul din 2003. „Producatorii de cherestea estimeaza cresteri de preturi de 15-20%.

Aceasta se traduce printr-o crestere a pretului mobilei cu 5-6%, in functie de tipul de mobilier“, ne-a spus Aurel Rizea, presedintele executiv al APMR. Cele mai semnificative cresteri de pret se estimeaza la mobila din lemn masiv.

Efecte in balanta comerciala

Iminenta scumpire a mobilei va aduce modificari si in ceea ce priveste exporturile. Aceasta in conditiile in care 75-80% din productia anuala de mobila merge la export. De asemenea, peste trei sferturi din exporturile de mobila din lemn masiv se comercializeaza in afara granitelor tarii.

Alt an cu probleme

Din cauza noului val de scumpiri, producatorii de mobila din Romania ar putea avea cel de-al doilea an cu probleme. Reprezentantii firmelor de profil anticipeaza o criza de produse de lemn pentru industria prelucratoare, avind in vedere ca 40% din masa lemnoasa ofertata in toamna a ramas neadjudecata.

De asemenea, firmele din domeniu sint nemultumite de pozitia dominanta a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care detine 70% din suprafata forestiera la nivel national.

In 2004, producatorii au avut de suferit atit din cauza majorarii preturilor la materia prima, in special a PAL-ului, cit si datorita devalorizarii monedei unice europene si a lipsei de materie prima. Prima majorare a pretului mediu de pornire pentru masa lemnoasa a avut loc in luna februarie 2004, cind Romsilva a modificat pretul de la 299.250 la 461.368 de lei pe metru cub.

Pretul a mai fost majorat, in luna octombrie, de la 461.368 la 553.642 de lei pe metru cub.

Presiuni

Patronatele din industria lemnului au protestat in mai multe rinduri referitor la politica RNP de a majora preturile la masa lemnoasa. Astfel, in luna noiembrie a anului trecut, patronatele au solicitat, pe linga anularea deciziei privind o noua majorare a preturilor masei lemnoase, modificarea sistemului de licitatii organizate de Romsilva pentru vinzarea masei lemnoase.

Totodata, producatorii de mobila au cerut ca exploatarea sa fie realizata numai de firme specializate, iar Romsilva sa vinda la licitatie masa lemnoasa rezultata. In plus, acestia au sustinut ca este necesara modificarea sistemului de stabilire a pretului de pornire la licitatii, in functie de calitatea lemnului.

Miscarile pietei

Pentru anul care tocmai a trecut, productia estimata este de un miliard de euro. Principalii actori de pe piata de profil sint Elvila si Mobexpert.

In ceea ce priveste importatorii, principalele tari de unde provine mobila de pe piata romaneasca sint Italia, Germania si Polonia, care atrag clientii cu produse cu design modern, dar, spun reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, de calitate inferioara. Strategia importatorilor pentru cucerirea pietei romanesti este simpla: preturi mai mici.

Astfel, mobila importata, in special cea din Polonia, are preturi cu 30% mai mici decit cea autohtona.