Agresarea jurnalistului, caz pentru “Crima Organizata”

Seful IPJ Timis a anuntat ieri ca a fost inceputa urmarirea penala impotriva mai multor persoane cercetate pentru agresarea jurnalistului Ino Ardelean. Dosarul a fost repartizat Serviciului de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Noul prefect Ovidiu Draganescu, care anul trecut cerea demisia sefului IPJ Timis, ii acorda acum tot sprijinul chestorului Dorel Andras.

Cazul agresarii jurnalistului Ino Ardelean se afla de circa noua luni in lucru la procurorii timisoreni. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Timisoara in vara anului trecut si a fost repartizat direct sefului Sectiei Urmariri Penale, Ciprian Nastasiu.

Acesta a incercat sa declanseze inceperea urmaririi penale impotriva a doi suspecti, dar intre timp a fost promovat in Capitala. Dosarul a ajuns apoi la Valentin Pinteala, fost procuror general adjunct. Pe vremea cind detinea o functie, el l-a audiat pe Ino Ardelean, dar in calitate de invinuit, pentru un presupus “delict de opinie”.

Ziaristul scrisese despre sefa lui Pinteala, procurorul general Constanta Cirstea. La un an de la agresarea reporterului de la “Evenimentul zilei”, respectiv pe 3 decembrie 2004, cazul parea ingropat. Ieri, procurorul inspector Ma-riana Boer a precizat ca Parchetul Curtii de Apel si-a declinat competenta.

“Este primul dosar penal repartizat anul acesta Serviciului de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, coordonat de o Directie din Capitala”, a declarat Mariana Boer.

Seful IPJ, iertat de prefect

Dupa agresarea jurnalistului Ino Ardelean au aparut primele reactii din partea oamenilor politici. Unul dintre cei mai vehementi a fost deputatul Ovidiu Draganescu, care la vremea respectiva, a cerut demisia sefului IPJ Timis. Dupa ce a fost instalat ieri oficial in fruntea prefecturii, liderul liberal si-a inmuiat pozitia. “Acum, ca prefect, vad lucrurile altfel.

Pot sa cer documente oficiale din dosar. Sint mai multe institutii implicate si le voi cere tuturor sa gasim cit mai repede autorul faptei”, ne-a declarat noul prefect. In ceea ce priveste demisia sefului IPJ Timis, nici nu mai intra in discutie pentru ca, in viziunea lui Draganescu, chestorul Dorel Andras este doar o veriga si nu este singurul raspunzator. “Nu-i voi cere demisia.

Cind esti in opozitie, poti sa ceri masuri la virf. Acum, vom analiza si vom vedea cine nu si-a facut treaba”, a mai spus Draganescu. “Acum ancheta este coordonata de un procuror care lucreaza cu “Crima Organizata”. A fost inceputa urmarirea penala a mai multor persoane in dosarul “Ino Ardelean””, ne-a declarat, la rindul lui, chestorul Dorel Andras.

“Batut la comanda”

Avocatul Florin Kovacs, care il reprezinta pe jurnalistul agresat, explica ce inseamna faptul ca dosarul a fost transferat la o sectie specializata a Parchetului. “Este clar ca nu ne mai aflam in zona infractiunilor de drept comun, ca nu mai avem de-a face cu lovire sau vatamare corporala. Intram in zona actiunilor de crima organizata, care inseamna implicarea lumii interlope.

Se confirma astfel ipoteza ca ziaristul de la “Evenimentul zilei” a fost victima unei agresiuni la comanda”, a precizat avocatul Florin Kovacs. (R.D.)

Lucian Ursuletu, Radu Dogaru