Extremistii islamisti care activeaza in Irak trimit spre Europa combatanti bine antrenati care ar putea declansa atacuri de mare anvergura, avertizeaza autoritatile germane, citate de AP. Germanii au decis sa traga un nou semnal de alarma in legatura cu amenintarea terorista ce planeaza asupra continentului european, dupa descoperirea in aceasta tara a unei celule a gruparii Ansar al-Islam.

Dupa ce agentiile germane de informatii au sugerat ca gruparea planuia sa-l asasineze pe premierul irakian in Berlin, pe 3 decembrie, politia a arestat trei irakieni, suspectati ca ar fi membri ai Ansar al-Islam. Potrivit acelorasi surse, 20 de sustinatori ai Ansar al-Islam au fost arestati in Europa in ultimul an.

Oficialii germani sint de parere ca numai in tara lor se afla peste 100 de membri ai acestei organizatii. Mullahul Krekar, liderul spiritual al gruparii, a trait mai multi ani ca refugiat in Norvegia, iar investigatorii cred ca miscarea dispune de alti 500-1.000 de recruti in Italia si Marea Britanie.

Ansar al-Islam s-a fost format in teritoriile controlate de kurzi din nordul Irakului, iar cind bazele sale au fost bombardate, chiar la inceputul razboiului, in martie 2003, unii dintre membrii se pare ca ar fi fugit spre Europa, explica specialistii.

Acolitii al-Qaida dau tircoale in Balcani

“Structuri” si persoane “avind legaturi cu al-Qaida” s-au instalat in Balcani, afirma directorul serviciilor bulgare de informatii, Kirceo Kirov, intr-un interviu publicat de ziarul “Trud”.

“In Balcani exista persoane care s-au aflat in Cecenia si in Afganistan. Unele dintre acestea ar fi putut actiona in Irak. Circulatia acestor persoane nu este intimplatoare si ele trebuie supravegheate”, spune Kirov, subliniind importanta datelor culese cu privire la fiecare dintre acestea.

“Cel mai mic lider sau membru al acestor structuri ar putea lua decizia de a comite un act terorist si de a-l atribui al-Qaida”, continua generalul Kirov, precizind ca “exista o amenintare terorista impotriva Bulgariei”, care se situeaza “intr-o zona inca tulbure din Balcani” si care a “servit uneori drept baza logistica pentru structurile teroriste”.