Adjunctul sefului politiei din Bagdad, Amer Ali Nayef, a fost asasinat impreuna cu fiul sau, Khalid Amer, ieri dimineata. Generalul de brigada Amer Nayef si locotenentul de politie Khalid Amer au fost impuscati in plina strada, in cartierul Dora din sudul Bagdadului. Cei doi se aflau in drum spre serviciu cand au fost atacati cu salve de focuri trase din doua vehicule.

Acesta este al doilea atentat comis asupra unor inalti responsabili irakieni in mai putin de o saptamana. Martea trecuta guvernatorul Bagdadului, Ali al-Hadiri, cadea victima unei alte ambuscade. Atacul asupra generalului Amer a survenit la doar cateva minute dupa producerea unui atentat sinucigas la un comisariat de politie din Bagdad, soldat cu moartea a patru politisti si ranirea altor zece.

Avand in vedere valul de violente ce a cuprins Irakul in prag de alegeri, premierul britanic, Tony Blair, a anuntat ca SUA si Marea Britanie vor trimite o echipa de specialisti in Irak pentru a evalua conditiile de securitate din zona. Blair a apreciat situatia din Irak ca "relativ stabila", exceptie facand Bagdadul si zonele invecinate capitalei.

De altfel, Pentagonul ar analiza un plan complet antitero, care vizeaza formarea unor asa-numite "comandouri ale mortii" folosite in vederea depistarii si eliminarii liderilor insurgentilor, relateaza publicatia "Newsweek".

Planul denumit "Operatiunea Salvador", dupa modelul unei strategii din perioada administratiei Reagan, aparent aplicata impotriva gherilei de stanga din El Salvador la inceputul anilor '80, prevede sprijinirea unor forte "nationaliste" - in cazul Irakului luptatori kurzi sau membri ai militiilor siite - care sa formeze adevarate "echipe ale mortii" impotriva rebelilor.

Printre expertii de atunci aflati in America Centrala figura si John Negroponte, actualmente ambasadorul SUA in Irak. O decizie referitoare la acest proiect s-ar putea sa cada in curand, avand in vedere ca seful Pentagonului a trimis saptamana trecuta un general cu patru stele in Irak, care urma sa evalueze intreaga strategie militara din aceasta tara.

Alte speculatii ale presei americane se refera, mai nou, chiar la posibilitatea retragerii trupelor americane din Irak, relata ieri "The New York Times".