In Irak, ultimele zile au fost marcate de noi violente soldate cu victime. Adjunctul sefului Politiei din Bagdad, Amer Nayef, a fost asasinat, ieri dimineata, in fata locuintei sale din Bagdad, informeaza surse ale Politiei irakiene, citate de Rompres. Barbati inarmati au deschis focul asupra lui Nayef, cand acesta parasea locuinta, impreuna cu fiul sau.

Militari din cadrul fortelor de securitate irakiene si membri ai Politiei sunt, in mod frecvent, tinte ale atacurilor insurgentilor, care ii acuza de colaborare cu fortele coalitiei militare conduse de SUA.

Duminica, un puscas marin american a fost ucis, in cadrul unei operatiuni organizate in provincia sunnita rebela Al-Anbar, situata in vestul Irakului, au anuntat, ieri, surse ale armatei SUA. Un atentator kamikaze care conducea o masina de politie incarcata cu explozibil s-a aruncat in aer, ieri, in fata unui sediu al Politiei din sudul capitalei irakiene Bagdad.

Deflagratia a provocat moartea a trei irakieni si ranirea altor cativa.

SUA nu cedeaza santajului sunitilor

Presedintele ales al Ucrainei, Viktor Iuscenko, si-a fixat printre prioritatile mandatului retragerea contingentului ucrainean desfasurat in Irak, se afirma intr-un comunicat al biroului sau de presa, citat de Rompres. Comunicatul a fost difuzat duminica, dupa incidentul in care sapte militari ucraineni detasati in Irak au murit in timpul unei actiuni de deminare, in provincia siita Wasit.

Viktor Iuscenko a trimis sincere condoleante familiilor militarilor decedati. Peste 1600 de militari ucraineni sunt desfasurati in Irak incepand din august 2003. In luna decembrie 2004, Parlamentul de la Kiev a votat o rezolutie prin care cerea presedintelui in exercitiu, Leonid Kucima, retragerea contingentului militar din Irak.

Ucraina si-a anuntat, inca din septembrie anul trecut, intentia de a retrage treptat militarii din Irak, fara a fixa insa un termen.

Schimbari in privinta trupelor detasate in Irak se prefigureaza si in cazul Bulgariei. Este posibil ca actualul Parlament de la Sofia sa schimbe structura si caracterul contingentului bulgar din Irak, acesta putand fi inlocuit cu unul format din tehnicieni civili sau cu o unitate medicala, a anuntat, ieri, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa, Venko Alexandrov.

Declaratiile oficialului bulgar survin la doar o zi dupa ce liderul Partidului Socialist Bulgar, Serghei Staisev, a afirmat ca, in cazul in care partidul sau va castiga alegerile, trupele bulgare din Irak vor fi retrase.

Venko Alexandrov a precizat ca alegerile ce vor avea loc in Irak la sfarsitul acestei luni vor fi decisive pentru pozitia Bulgariei fata de mentinerea contingentului sau din regiune. "Guvernul irakian va decide daca ne va invita sa ramanem sau sa parasim regiunea", a explicat oficialul bulgar.

Ambasada Statelor Unite din Irak a respins propunerea autoritatii religioase sunnite, care a solicitat stabilirea unui calendar al retragerii fortelor americane din aceasta tara in schimbul participarii la alegerile generale, a declarat un responsabil american.

Formatiunea religioasa sunnita a impus aceasta conditie cu ocazia intrevederilor desfasurate sambata, cu oficiali ai Ambasadei americane la Bagdad, a precizat sursa citata, sub acoperirea anonimatului.