Noapte magica, dupa turul doi de scrutin al prezidentialelor, in Piata Universitatii. Entuziasm portocaliu, fete frumoase, jos comunismul, steaguri amestecate cu sperante. In vazduh mirosea a nou, iar Biruinta inceta sa mai fie doar denumirea searbada a celui mai mare petrolier din fosta flota maritima.

Fara sa stie, unul dintre miile de bucuresteni fericiti a gasit definitia perfecta pentru noul presedinte al Romaniei. “Base e cool” statea scris pe banner-ul agitat frenetic de un tinar imbujorat, in vreme ce “domnul 51,23 la suta” aducea cu el briza proaspata a marii in mijlocul Capitalei.

Alta noapte feerica, inainte de Anul Nou, tot in Piata Universitatii. 2005 se pregatea sa vina pe lume si, in asteptarea sa, presedintele a renuntat la discursul rigid de pe sticla al predecesorilor, in favoarea altei sticle, cu eticheta si cu bule. Printre confetti, lasere, artificii si urale, presedintele Romaniei tinea microfonul ca Mick Jagger.

Multimii infierbintate nu i-a fost insa dat sa auda intrebarea-semnal “Are you ready?” a faimosului muzician de la Rolling Stones, ci populara deviza “Sa traiti bine!”. Intr-adevar: Base e cool.

Citeva ceasuri mai tirziu, dupa ce masina prezidentiala a spintecat noaptea pina la Predeal, televiziunile ni l-au aratat pe seful statului la petrecere. Tot carismatic, dansind larg cu o doamna avind un decolteu la fel de seducator ca discursurile din campanie ale prezidentului. Si aceeasi concluzie - Base e cool.

Dincolo de sarbatoare si de cadrul neoficial, pragul dintre ani a infatisat un Basescu dezbracat complet de rigorile impuse de functia cea mai inalta. A fost punctul in care Basescu s-a oprit pentru ca altfel risca sa se suprapuna cu un personaj celebru, Abdal‡ Bucaram Ortiz, presedinte al Ecuadorului in 1997, vreme de sase luni.

Un presedinte care cinta la chitara, era protagonist in cluburile de karaoke si modera un talkshow de televiziune, inainte de a fi demis din functie de Congres.

In fine, cu doar citeva zile in urma, marinarul s-a simtit din nou stingher in costumul prezidential si a lansat semnalul anticipatelor intr-un interviu acordat “Adevarului”, pentru a scapa de “solutia imorala numita PUR”.

Prilej speculat prompt de vulpoiul Adrian Nastase, care se simte in hatisul procedurilor parlamentare mai bine decit in vila de la Cornu. Astfel ca plingerea depusa la Curtea Constitutionala n-a mirat pe nimeni. Dar, nu-i asa, Base e cool.

Toate aceste secvente indica un Traian Basescu electrizant, atragind un capital urias de simpatie, in conditiile in care aproape toate televiziunile s-au rotit cu 180 de grade si fac flotari in fata noii puteri. Traian Basescu a fost inainte de 12 decembrie si este, dupa 12 decembrie, in plina campanie electorala. Cu mentiunea ca a schimbat petrolierul cu remorcherul.

Iar beneficiara se numeste Alianta PNL-PD sau, eventual, formatiunea politica rezultata in urma mult vehiculatei fuziuni. O fuziune intre doua doctrine fundamental diferite - liberalismul si social-democratia -, decizie politica pe care, pentru a evita alte etichete, n-o putem cataloga decit “cool”.

Romania nu are inca un presedinte. Traian Basescu ar putea deveni seful statului, cu adevarat, abia dupa anticipate, cind Alianta s-ar transforma si ea in “doamna 51,23 la suta”. Pina atunci, Base e doar cool.